Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bilo je lijepo biti Zadranin

Autor: Valentina Mlađen

15.10.2012. 22:00
Bilo je lijepo biti Zadranin

Foto: PIXELL



Najbolji plasman postigao je zadarski inovator i predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije Rade Nekić koji je za kuću izvrsnosti osvojio drugo mjesto u konkurenciji za Veliku nagradu ARCE Grand Prix. Antonija Gospić osvojila je zlato ARCE, dok su Jagoda i Leo Bašić kući ponijeli broncu ARCE


Zadarski inovatori vratili su se ovoga vikenda s 10. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2012, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, s čak tri nagrade koje su potvrdile izvrsnost zadarskih inovacija. Na izložbi je zadarski štand sudjelovao sa pet inovacija četvero inovatora među kojima su bile Kuća prirodne izvrsnosti i šest novih masti Rade Nekića i PTO “Nekić”, Antonija Gospić s nakitom od stakla i žice, Jagoda i Leo Bašić s priborom za pisanje od drveta (maslina, rogač…) te staklopuhač Muzeja antičkog stakla u Zadru Marko Štefanac.
Najbolji plasman postigao je zadarski inovator i predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije Rade Nekić koji je za kuću izvrsnosti osvojio drugo mjesto u konkurenciji za Veliku nagradu ARCE Grand Prix. Nekić je svoj izvrsni plasman postigao kao jedini pojedinac koji se našao među prvih deset kandidata okružen velikim tvrtkama. Antonija Gospić osvojila je zlato ARCE dok su Jagoda i Leo Bašić kući ponijeli broncu ARCE.
Josipović rado pogledao inovacije
– Na sajmu je ove godine sudjelovalo oko 400 izlagača sa 400 proizvoda iz čak 15-ak država. Otkad dolazim na ovaj sajam prvi put doživio sam da se radi o sajmu u punom smislu te riječi gdje menadžeri čekaju da vide koju nagradu ćete osvojiti kako bi s vama razgovarali. Uspjeli smo uspostaviti i nekoliko poslovnih kontakata, a dalje ćemo vidjeti kako će se razvijati posao, rekao je Rade Nekić, predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije koji je bio u Zagrebu sve dane sajma.
Izložba je otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a tom prigodom održana je i 3. konferencija Inovacijama do konkurentnosti na kojoj se razgovaralo o inovacijama, položaju inovatora i sličnim temama. Izložbu je posjetio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je i ovoga puta posjetio zadarski štand na kojem je pomno razgledao inovacije.
– Mogu vam reći, po dojmu koji smo dobili od predsjednika Josipovića, a to je da uvijek rado pogleda zadarske inovacije, ali i organizatora i posjetitelja sajma i izložbe da je bilo zaista lijepo biti Zadranin, kaže Nekić.
Mali ljudi koji vrijedno rade
Nekić je zadovoljan plasmanom zadarskih inovatora na ovogodišnjoj ARCI, a nagrade, kako je istaknuo, osim osobnog zadovoljstva donose i autoritet, ali i sklapanje novih poslova. Za ovako dobar plasman zaslužan je, naglašava i Festival suvenira Zadarske županije koji je na površinu izbacio upravo ljude koji su predstavljali Zadar u Zagrebu.
– Nastojat ćemo svake godine na površinu izbaciti desetak novih inovatora, jer upravo to je prava namjera festivala – prezentirati male ljude koji vrijedno rade, zaključuje Nekić.