Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

S Harijem nikad nije bilo dosadno

Autor: Ante Rogić

15.10.2012. 22:00
S Harijem nikad nije bilo dosadno

Foto: Adam VIDAS/057 info



Sveučilište u Zadru danas se komemorativnim skupom oprostilo od svog dugogodišnjeg djelatnika, dr. sc. Franje Smiljanića, nedavno preminulog. U ime uprave Sveučilišta biranim riječima od prof. Smiljanića oprostio se rektor dr. sc. Ante Uglešić, dok je u ime matičnog odjela govor održao pročelnik Odjela za povijest dr. sc. Mithad Kozličić
On je istaknuo kako je Hari, kako su ga zvali, u znanstvenom pogledu ostavio iza sebe neizbrisiv trag pridonijevši tako daljnjem jačanju Odjela za povijest i Sveučilišta u Zadru, ali i ugleda hrvatske historiografije.
– Nije objavio mnogo, možda tek trećinu od onoga što je mogao. Tome nisu razlog nemar, lijenost, nedostatak inspiracije. Njegova dugotrajna borba s bolešću ono je što ga je onemogućilo da u najboljem i najplodnijem dijelu života znanosti podari nemjerljivo više. Ono što je objavio u zadnjih tridesetak godina bjelodano svjedoči o iznimnoj kvaliteti, ali i činjenici, osobito zadnja dva desetljeća, da su to radovi nastali u intermezzima između operacija, rehabilitacija, u razdobljima kada ga je manje boljelo, a bol je gotovo neprekidno trpio svih tih godina. Ta činjenica, koju se često zaboravi, ili ne poznaje, tim radovima daje dodatnu vrijednost, kazao je Kozličić istaknuvši kako uvidom u popis njegovih radova možemo zaključiti kako je riječ o jednom od najvećih stručnjaka za hrvatsko srednjovjekovlje.
– Istinski je to i teški nenadoknadiv gubitak za hrvatsku znanost. Odjel za povijest je izgubio jednog od najkvalitetnijih profesora, kreativnog člana nastavničkog zbora. Bio je čovjek iznimne erudicije, nevjerojatne energije, kazao je, među ostalim, prof. Kozličić.
– Prijateljstvo je kad daješ sebe, a ništa ne tražiš zauzvrat. Upravo takav je bio profesor Smiljanić. Profesor nam nije bio samo učitelj, bio nam je prijatelj… prema nama iznimno otvoren i slobodan. Često puta je znao reći, da su mu studenti sve. Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru, izgubio je jednog velikog čovjeka, profesora i kolegu. Odjel više neće biti isti. Buduće generacije, nažalost, neće imati prilike prepričavati dogodovštine s njime, njegove dosjetke, njegove izraze.Studentima je davao sve od sebe, s velikom požrtvovnošću pripremao se za nastavu i dolazio na predavanja, kazala je Marina Mateša, studentica, studentska predstavnica u Stručnom vijeću Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Istaknula je kako je prof Smiljanić uvijek bio dostupan svakom studentu.
– Možda je teško opisati profesora Smiljanića u nekoliko riječi, rečenica, njega je trebalo doživjeti. Reći nešto o njemu, a da se ne spomene neka anegdota ili šaljiva situacija. S njime nikad nije bilo dosadno. Bio je iskren, uvijek je govorio što mu je bilo na pameti… osebujan i zabavan, kazala je Mateša.