Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S Velebita krenuli u konačno oslobađanje Hrvatske

Autor: Siniša Klarica

15.10.2012. 22:00
S Velebita krenuli u konačno oslobađanje Hrvatske

Foto: Marin GOSPIĆ



Tijekom ratnih godina u jedinici je bilo angažirano i do 1.200specijalaca. U obrani domovine živote je dalo pet specijalaca: Franko Lisica, Sveto Denona, Dragan Žunić, Ante Baljak i Marko Vulić


Svečanim postrojavanjem ratnih veterana, članova Udruge specijalne policije “Poskoci”, te pripadnika interventne policije jučer je u dvorištu Policijske uprave Zadarske obilježena 22. obljetnica utemeljenja Specijalne jedinice policije Policijske uprave zadarske. Nakon podizanja zastave pročitana je kratka povijesnica postrojbe.
Po zapovijedi ministra unutarnjih poslova „Poskoci” su osnovani 15. listopada 1990. U početku postrojba je bila sastavljena od 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike te opremljena samo osnovnim sredstvima. No političke prilike odmah su je uključile u zadaće prikupljanja obavještajnih podataka i osiguranja važnih objekata.
Ratni put postrojbe kreće od Polače kad je poginuo Franko Lisica, prva žrtva Domovinskog rata na zadarskom području. Nastavlja se preko Lišana Ostrovičkih, Kruševa, Pridrage, Jasenica, sve do Velebita, s kojeg su zadarski specijalci krenuli u konačno oslobađanje države.
Prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan, a zamjenik Željko Kučić. Kasnije, postrojbom su zapovijedali Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina. Tijekom ratnih godina u jedinici je bilo angažirano i do 1.200 specijalaca.
U obrani domovine živote je dalo pet specijalaca: Franko Lisica, Sveto Denona, Dragan Žunić, Ante Baljak i Marko Vulić.
Njima u čast kod spomen obilježja u dvorištu PU zadarske vijence su položili načelnik PU zadarske Neven Paškalin te predsjednik Udruge specijalne policije Poskoci Ivica Kapetanović. U nazočnosti članova obitelji poginulih specijalaca, svijeće su zapaljene i u spomen sobi. Nešto kasnije, kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru položeni su vijenci za sve poginule hrvatske branitelje, a u crkvi sv. Ivana održana je misa zadušnica.