Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Marcelinim nastupima je sve manje treme

Autor: Šime Ćurko

15.10.2012. 22:00
U Marcelinim nastupima je sve manje treme

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Adelaideu se vidjelo da Marcela polagano odrasta i da joj je pomoglo iskustvo s dosadašnjih velikih natjecanja – ističe Sutlović


Marcela Marić i njen trener Marko Sutlović vratili su se u Zadar nakon nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu u skokovima u vodu koje je prošli tjedan održano u australskom gradu Adelaideu. U tri nastupa na SP-u Marić je osvojila 29. mjesto na metarskoj dasci, 21. na dasci tri metra te 13. u sinkro skokovima (3 m) s Majom Borić. Sutlović je u Australiju putovao kao hrvatski izbornik, a uz Marić i Borić u Adelaideu su za hrvatsku reprezentaciju nastupili i Diana Kozniku te Juraj Melša.
Marceline nastupe na SP-u Sutlović je okarakterizirao vrlo uspješnim.
– Sve tri discipline je odradila jako dobro. Posebno se to odnosi na nastup na tri metra gdje je do posljednjeg skoka bila u igri za finale u kojem je bilo mjesta za 12 najboljih skakačica iz kvalifikacija. Na kraju je završila na 21. mjestu zbog lošijeg posljednjeg skoka. Na 1 metar je tehnički imala dobre skokove, no bolji plasman pokvarili su problemi u otvaranju i ulasku na skok. U sinkro skokovima je također bila odlična. Uopće, bilo je ovo nepredvidivo i izjednačeno natjecanje, pa je tako osvajačica zlatne europske medalje na kraju ostala iza Marić – kaže Sutlović i dodaje da je veliki problem bio nedostatak treninga na bazenu na Višnjiku.
– Od 20. srpnja nismo skakali na Višnjiku. Najprije smo bili na Prvenstvu Hrvatske, potom smo imali kratak odmor, a od 1. kolovoza bazen je zatvoren. To se moralo osjetiti na Marcelinom nastupu. Sve i da smo cijelo vrijeme normalno trenirali rezultati koje je ostvarili također bi bili jako dobri.
Termin SP-a nije odgovarao natjecateljima iz Europe.
– S obzirom na to da nismo imali bazen, naglasak smo stavili na kondicijski dio priprema. No, i ostali Europljani, koji su imali sve uvjete za rad, u ovom periodu više rade na kondicijskom dijelu tako da nam termin nikako nije odgovarao.
Osim na SP-u Marcela je ove sezone nastupila i na Europskom juniorskom prvenstvu u Grazu gdje nije uspjela obraniti broncu na 1 m s EP-a iz Beograda 2011.
– U Graz smo išli odraditi posao jer je pred početak tog natjecanja Marcela slomila prst. Nije stoga čudno što se u Grazu nije plasirala u finale.
Za četiri dana Marcela će napuniti 16 godina, a juniorski staž joj traje do 2014. godine.
– Marcela je tek počela nastupati u A kategoriji u kojoj ima skakačica koje imaju i 18 godina. U Adelaideu se vidjelo da Marcela polagano odrasta i da joj je pomoglo iskustvo s dosadašnjih velikih natjecanja. Nije bilo velike razlike kad se usporedi kako skače na treninzima kad nema pritiska, a kako na natjecanju. Ima sve manje treme u njezinim nastupima i kad fizički ojača sigurno je da se mogu očekivati još bolji rezultati.


Bolje nego prije dvije godine u Tusconu




Prije dvije godine Marcela Marić nastupila je na SP-u za juniorke u američkom Tucsonu. Tada je skakala u mlađoj kategoriji (B), a najbolji rezultat imala je na 3 m gdje je bila 28. u konkurenciji 33 natjecateljice. Na 1 m je bila 31. (32 skakačice), a na 10 metara 20. od 21 natjecateljice. Kako bilo, nastup u Adelaideu donio je Zadranki bolje plasmane.