Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Druženje sa suvremenim slovenskim autorima

15.10.2013. 22:00
Druženje sa suvremenim slovenskim autorima


Andrej Blatnik i Urban Vovk Zadranima će se predstaviti na tribini koju će moderirati Staša Aras i Želimir Periš, a bit će riječi o književnoj produkciji, kritici, prijevodima, izdanjima…


Nakon ljetnog “movinga” vrijeme je za malo profinjene kulture na opušten, zapisovski način. Poslije kratkog odmora iza uspješnoga zadarskog književnog festivala, KaLibar bestiVala, koji je ZaPis organizirao u suradnji s Algoritmom zadarska književna udruga bacila se na međunarodnu suradnju. Tako će 18. i 19. listopada u Zadru ugostiti skupinu suvremenih slovenskih autora: Andreja Blatnika, Urbana Vovka, Gregora Podlogara, Tonu Škrjaneca, Primoža Čučnika i Juru Jakoba.
Prve večeri, u petak 18. listopada u 17 sati, publiku će zabavljati Andrej Blanik i Urban Vovk. Dvojica autora predstavit će se Zadranima na tribini koju će moderirati Staša Aras i Želimir Periš, a bit će riječi o književnoj produkciji, kritici, prijevodima, izdanjima, radionicama, zanimanjima, profesiji – ukratko kako se to radi u Sloveniji i što bismo u kulturi mogli naučiti od naših susjeda.
Andrej Blatnik rođen je 1963. godine u Ljubljani i jedan je od najprevođenijih suvremenih slovenskih autora, proza mu je prevedena na više od deset jezika. Većina djela objavljena mu je na hrvatskom. Kratke priče i knjige u cjelini ili djelomično prevedene su mu na engleski, njemački, francuski, španjolski, portugalski, finski, švedski, talijanski, ruski, ukrajinski, mađarski, poljski, slovački, češki, rumunjski, srpski, makedonski, grčki, turski, albanski, irski, arapski i hindu jezik. Objavio je tri romana, pet knjiga kratke proze, studiju o američkoj metafikciji, knjigu publicističkih tekstova, zbirku eseja o književnosti u digitalnoj eri i priručnik “Pisanje kratke priče” (2010) u izdanju zagrebačkog Centra za kreativno pisanje. Blatnik je studirao komparativnu književnost, sociologiju kulture, američku književnost i komunikologiju. Trenutačno predaje nakladništvo na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.
Urban Vovk književni je kritičar, urednik, ejist i prevoditelj. Autor je tri kritičko-esejističke knjige, a posljednja je posvećena južnoafričkom nobelovcu J. M. Coetzeeju. Dobitnik je Stritarove nagrade te prevoditelj Tatjane Gromače i drugih autora na slovenski.
Druga večer, 19. listopada u 19 sati u Studentskom klubu Božo Lerotić, rezervirana je za poeziju, Gostuju Gregor Podlogar, Tone Škrjanec, Primož Čučnik i Jure Jakob.
Sva četvorica pjesnika aktivni su na slovenskoj kulturnoj sceni, prevođeni i na hrvatski te na druge jezike, a među ostalim bave se i kritičko-esejističkim radom, prijevodima, uredničkim poslom te su za svoju poeziju nagrađivani uglednim književnim nagradama.