Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

General Čermak: Haag je presudio da su Hrvati vodili častan oslobodilački rat! (GALERIJA)

15.10.2013. 22:00
General Čermak: Haag je presudio da su Hrvati vodili častan oslobodilački rat! (GALERIJA)


Specijalna postrojba policije osnovana je prije 23 godine i prvi put se okupila na Relji ispred nekadašnjeg odmarališta Čazmatransa. Okupili su se jučer, zajedno sa svojim ratnim zapovjednicima, a došao im je čestitati i general Mladen Markač
Postrojem ratnih veterana na Relji, Udruga Specijalne jedinice policije “Poskoci” obilježila je jučer 23. godišnjicu osnutka. Tom prilikom je na zgradi MO Jazine I, ratni zapovjednik Đuro Župan otkrio spomen-ploču koja podsjeća kako su Poskoci prvu bazu iz koje su krenuli u borbu protiv srbočetničkog agresora osnovali baš u obližnjem odmaralištu Čazmatransa. Kao što je poznato, Poskoci su bili prva legalno naoružana postrojba na zadarskom području, a na prvoj spomen-ploči koju će „Poskoci” u Zadru imati, osim teksta o osnivanju postrojbe su i sva tri grba koja su pratila „Poskoke”, uključujući i grb s oznakom „JURF” kao jurišnu udarnu ratnu formaciju. Nakon polaganja vijenaca na Gradskom groblju, u Kazalištu lutaka Zadar održana je svečana akademija.
Opširan ratni put Poskoka, od osnivanja do ožujka 1992. prikazao je prvi ratni zapovjednik Đuro Župan. Župan se prvi put dotaknuo i nekih akcija za koje široka zadarska javnost ne zna.
 
Drugi ratni zapovjednik, Svemir Vrsaljko evocirao je uspomene na sudjelovanje postrojbe u akciji Maslenica, Medačkom džepu i Oluji.
Ratne veterane Poskoka pozdravili su i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i župan Stipe Zrilić. No posebne ovacije doživio je ratni zapovjednik Specijalne policije RH general Mladen Markač. Donedavni haaški uznik, a sad general u miru, podsjetio je kao su u specijalnoj policiji činovi uvedeni tek 1992.
– Stoga ja danas ne želim da me prihvaćate kao generala, nego kao prijatelja i suborca. Tih prvih dana obrane Hrvatske nismo u specijalnoj policiji imali činove, ali smo se duboko međusobno poštovali tako da subordinacija i linija zapovijedanja nikad nije dolazila u pitanje. No istinu o Domovinskom ratu tek je trebao napisati sud u Haagu koji je na kraju, rekao da su Hrvati vodili obrambeni, časni i oslobodilački rat. Time su zatvorena usta onim koji su blatili hrvatski narod u Haagu, među kojima su bili i neki nezadovoljni pripadnici vlastitog naroda, rekao je general Markač.
–više u tiskanom izdanju