Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Informacije – temelj kreiranja nacionalne politike droga

15.10.2013. 22:00
Informacije – temelj kreiranja nacionalne politike droga


U povodu desete obljetnice suradnje s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), iz Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga najavili su konferenciju za medije 22. i 23. listopada u hotelu Pinija u Petrčanama.
Uredu za suzbijanje zlouporabe droga tehničku podršku za organizaciju konferencije na kojoj će se govoriti o dosadašnjem razvoju i budućoj perspektivi Nacionalnog informacijskog sustava za droge u Republici Hrvatskoj dao je TAIEX, jedinica Europske komisije.
– Nacionalni informacijski sustav za droge predstavlja temelj za donošenje odluka i kreiranje nacionalne politike droga, a čine ga sva tijela državne uprave, institucije i organizacije civilnog društva koje se bave problematikom droga, na čelu s Uredom za suzbijanje zlouporabe droga kao koordinatorom sustava. Tijekom proteklog desetljeća postignut je značajan napredak u izgradnji tog sustava što predstavlja ključan temelj za definiranje strateških okvira i učinkovitih mjera nacionalne politike droga – izvijestili su iz Vladina ureda za prevenciju zlouporabe droga najavljujući da u okviru programa konferencije predstavljanje retrospektive rezultata dosadašnjih aktivnosti i projekata te da će problematiku droga u Hrvatskoj javnosti pokazati s različitih aspekata uključujući i usporedbu s drugim europskim zemljama.
Konferenciju će otvoriti Wolfgang Götz, direktor EMCDDA i Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.
Organizatori su za prvi dan konferencije, 22. listopada, s početkom u 12.00 sati planirali tiskovnu konferenciju na kojoj će europske trendove i izazove na području droga, podatke o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga, projekte koji se provode na području smanjenja ponude i potražnje droga u Hrvatskoj te rezultate istraživanja otpadnih voda u Gradu Zadru, predstaviti Wolfgang Götz, direktor EMCDDA, Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i dr. sc. Senka Terzić, voditeljica istraživanja u Institutu Ruđer Bošković.
Drugi dan je planirana radionica kojoj je cilj predstaviti donositeljima odluka i stručnoj javnosti najvažnija dostignuća u razvoju Nacionalnog informacijskog sustava za droge, obveze koje proizlaze iz formalnog sudjelovanja Hrvatske u radu EMCDDA, povećati vizibilitet EMCDDA-a i njegove Reitox mreže u Republici Hrvatskoj te osigurati implementaciju relevantne pravne stečevine EU.