Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Lišane se nadaju dobiti 5,5 milijuna kuna od Ministarstva za vodovodnu mrežu

15.10.2013. 22:00
Lišane se nadaju dobiti 5,5 milijuna kuna od Ministarstva za vodovodnu mrežu


Dok se čeka konačna odluka iz resornog ministarstva i Hrvatskih voda o financiranju sekundarne vodovodne mreže, Lišanci uređuju svoje stare bunare koje su ih do sada spašavali od žeđi


Općina Lišane Ostrovičke dobila je potvrdu glavnog projekta za sekundarnu vodovodnu mrežu u Lišanama Ostrovičkim, čime su se stanovnici ovog dijela Zadarske županije približili još jedan korak da konačno dobiju vodu iz javnog vodovoda. Glavni korak napravljen je završetkom magistralnog vodovoda od Lišana Ostrovičkih do Benkovca koji je tehnički pregled prošao u rujnu. Nakon njegove izgradnje potrebno je izraditi sekundarnu vodovodno mrežu za što sada u Lišanima traže novac.
– Općina Lišane Ostrovičke nema novca da sama financira izgradnju sekundarne mreže. Projekt smo poslali u Ministarstvo regionalnog razvoja i Hrvatske vode s ciljem da se uvrsti u plan financiranja za 2014. godinu. Vrijednost projekta po troškovniku je procijenjena na 5,5 milijuna kuna, kaže načelnik Općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić.
Lišane Ostrovičke su jedno od rijetkih mjesta u Zadarskoj županiji koje nema riješenu urednu opskrbu vodom. Tijekom posljednjih godina mnogo se govorilo o ovom problemu, naročito tijekom sušnih dijelova godine. Ponekad su stanovnici bili do te mjereni stjerani u kut da su za kućne potrebe koristili vodu iz mjesnih bunara koja po napravljenim analizama nije bila preporučljiva za piće. Sramotno da se tako nešto događa u 21. stoljeću u zemlji koja jamči svima prava na jednak život. Načelnik Musić vjeruje kako će njihov projekt biti uvršten u plan financiranja.