Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Momčad za mirnu sezonu

15.10.2013. 22:00
Momčad za mirnu sezonu


U sportu gotovo u pravilu odlučuje – kvaliteta. Ako je imate možete se nečemu nadati. U suprotnom osuđeni ste na improvizaciju, igru na inat ili nekakav dišpet, a tako se ne može dugoročno opstati


Na Stanovima su se okrenuli u – drugom smjeru. Iako je Josip Bajlo, predsjednik kluba, na predstavljaju Josipa Tadića i Mate Neretljaka rekao kako dovođenje (u konkretnom slučaju riječ je o posudbi) iskusnijih igrača iz drugih klubova ne znači da se Zadar odrekao svojih mladih igrača, činjenica jest da se u Ulici Hrvoja Ćustića događa nešto što odudara od dosadašnje klupske prakse. Najprije je Zadar angažirao mladog Domagoja Buljata (koji je zbog ozljede do sada samo jednom nastupio), potom vratara Mladen Matkovića, zatim spomenute Neretljaka i Tadića, nakon kojih su dres Zadra obukli i Mirko Hrgović te Marin Oršulić. Šest igrača koji sigurno nisu došli na Stanove u potrazi za rješavanjem financijske egzistencije, ali sigurno nisu ni dovedeni da bi samo – pojačali konkurenciju. Izuzetak je možda Boljat, no Zadar nikoga nije angažirao da bi sjedio na klupi ili utakmice gledao s tribina.
I doista, za sada se čini da su na Stanovima odabrali upravo ono što im je bilo potrebno. Momčad se stabilizirala u obrani, igrači Ferde Milina danas bez problema mogu sačuvati “nulu” tamo gdje smatraju da im je takav rasplet povoljan. Druga je strana medalje što je Zadar, kako je zatvorio prilaze svom golu, počeo i znatno manje zabijati. Tako je posljednje četiri utakmice u Prvoj HNL primio samo jedan gol (Hajduk), ali je isto toliko i zabio.
Zadar je oduvijek imao zanimljive mlade snage u klupskoj školi nogometa, a posljednjih godina to posebno dolazi do izražaja. I zato u klubu trebaju biti oprezni kako i kada će nekome dati priliku, ali isto tako i, možda, nekom drugom zatvoriti vrata. Jer kad momčad jednom dođe u probleme uvijek će se osloniti na domicilne igrače. Dovođenje čak šest igrača, od kojih petorica imaju veliko iskustvo u Prvoj HNL, kada je sezona već počela, može (i) koristiti mladima jer je sada jasno da nemaju (o)sigur(a)no mjesto u momčadi. Prema tome treba se potruditi da biste izborili minute pored Neretljaka ili Hrgovića. A to uvijek znači dodatni angažman na treninzima, dakako, i na utakmicama u situacijama kada dobijete priliku. Zadar danas ima zanimljivu momčad koja bi ne trebala razmišljati samo o tome kako ostati u ligi nego i o nekim višim ciljevima. Europska natjecanja čine se nerealnima, ali jedna mirna sezona u kojoj igrači i navijači neće do zadnjeg kola čekati hoće li ostati ili ne, konačno bi trebala doći na red. U svemu tome ne treba zaboraviti na mlade snage. Ferdo Milin, uz podršku trenera s kojima radi i vodstva kluba, i do sada je pokazao da zna prepoznati kako i kada mlade gurnuti “u vatru”. Isto se od njega očekuje i u utakmicama koje dolaze jer pritisak brojnih igrača iz drugih sredina mogu izdržati samo (naj)bogatije sredine. A Zadar nije u toj skupini klubova. Makar je takva javna percepcija društva sa Stanova.