Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski partizanski odred imao je svoju ulicu, ali je nekom smetala

15.10.2013. 22:00
Zadarski partizanski odred imao je svoju ulicu, ali je nekom smetala


Zadarski partizanski odred imao je svoju ulicu, ali je nekomu smetala, pa je ukinuta 1991. godine. Nadajmo se da će doći vrijeme i da će prevladati razum da se i ova greška ispravi, kazao je Budija


U povodu obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Zadarskog partizanskog odreda Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra jučer je u hotelu Kolovare održala svečanu Skupštinu.
Pred 60-ak skupštinara i nekoliko gostiju predsjednik Udruge Nikola Budija održao je poduže izlaganje o Zadarskom partizanskom odredu koji je osnovan 15. listopada 1943. godine u Ražancu.
– Provodeći u djelo Titovu zapovijed Glavni štab Hrvatske odlučio je na području sjeverne Dalmacije pored ostalih osnovati i Zadarski partizanski odred. U to vrijeme, prije kapitulacije fašističke Italije, u zadarskom Podgorju, od Jasenica do Tribnja, djelovala je partizanska jedinica zvana Plavi Jadran. U zadarskom okruženju, u Ravnim kotarima nije postojala nikakva partizanska jedinica u to vrijeme, pa je ovaj odred bio prva partizanska jedinica, ne računajući partizansku četu od 30 boraca sa zadarskih otoka, kazivao je Budija.
Budija je na kraju sjetno primijetio kako Zadarski partizanski odred danas ničim nije obilježen u Zadru.
– Imao je svoju ulicu, ali je nekomu smetala, pa je ukinuta 1991. godine. Nadajmo se da će doći vrijeme i da će prevladati razum da se i ova greška ispravi, kazao je Budija.


Županija dala 4.000 kuna




Skupštinu je otvorio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Nikola Budija i pozdravio sve prisutne kao i “organe vlasti”, one gradske i županijske, kao i političke stranke koje su pozvali, rekao je Budija. A na svoju svečanu skupštinu od “organa” su pozvali i župana Stipu Zrilića, kao i gradonačelnika Božidara Kalmetu. No slavlje su im svojom nazočnošću uveličali tek Mario Pešut, Renata Sabljar Dračevac i Goran Lijić. Ipak, iako iz Županije nije bilo nikoga, Budija im je zahvalio na četiri tisuće kuna koje su im dali za svečanu skupštinu.