Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Boravak u prirodi i zdrava prehrana najbolja su prevencija za bronhitise i astme!

16.10.2017. 18:31
Boravak u prirodi i zdrava prehrana najbolja su prevencija za bronhitise i astme!


Dolaskom hladnijih dana te zimske sezone započinje i sezona raznoraznih prehlada kao i laringitisa i bronhitisa kod male djece.
– Teško je razlučiti koliko točno djece ima bronhitis. Naime, kod nekih se pojavi opstruktivni bronhitični napad uzrokovan virusima jednom u životu, dok se drugima takvi napadi ponavljaju i kasnije u životu te se razviju u astmu. Ovakav bronhitis najčešće se javlja kod djece do tri godine i mi ne možemo znati tko će od te djece nastaviti imati problema s bronhitisom, a tko ne.


Narušen imunološki sustav
Naime, kako se djeca mijenjaju i rastu tako se mijenja i imunološki sustav, započela je Jasmina Huljev Friganović, v.d. voditelja Odjela pedijatrije zadarske Bolnice. Dodala je kako se testiranje na alergije radi tek nakon trećeg ili četvrtog bronhitisa. Ali i tada, nakon što se dobije pozitivna alergološka obrada može se očekivati da će ta djeca imati astmu kasnije u životu, ali i ne mora. Također, ukoliko je obrada u tom trenutku negativna, ne mora značiti da kasnije neće biti pozitivna.
– Jako je teško reći koliko je bronhitisa astma, a koliko ih je inducirano virusom te će proći. Broj djece s bronhitisom u Zadarskoj županiji ne odudara od hrvatskog prosjeka, ali ta brojka varira od zime do zime, odnosno ovisi o tome koji sojevi virusa vladaju u populaciji. Određeni virusi rade veći stupanj opstrukcija i više napadaju dišne puteve te izazivaju više produkcije sluzi, a neki manje. Tako da neke zime imamo jako mnogo pacijenata, a drugih zima manje, pojasnila je Huljev Friganović i nastavila:
– U zadnje vrijeme nam se čini da manje djece ima opstrukcije zato jer su stope preživljavanja prerano rođene djece veće. Svake godine ih preživljava sve više te su takva nezrela pluća podložnija virusnim infekcijama i opstrukcijama.
O uzrocima opstrukcija Huljev Friganović pojašnjava kako se ljudi drukčije hrane te se unošenjem nekvalitetne hrane narušava imunološki sustav te je tijelo podložnije opstrukcijama.
– Djeca koja od najranije dobi imaju opstrukcije na alergološkoj obradi uglavnom pokazuju osjetljivost na proteine kravljeg mlijeka i grinje. To se manifestira i atopijskim dermatitisom, preko opstruktivnog bronhitisa pa rinitis i astma. Osim toga, to mlijeko je puno raznih kemijskih spojeva koji opet utječu na naš imunološki sustav, dodala je Huljev Friganović.
U slučaju da se kod djeteta pojavi bronhitis potrebno je djetetu čistiti nos te da odvesti liječniku da ga posluša.
– Opasne promjene na plućima, odnosno opstrukcije se uglavnom ne mogu čuti uhom, već isključivo kroz slušalice, zato je potrebno da roditelji odvedu dijete liječniku. Osim toga, potrebno je pratiti opće stanje djeteta te ukoliko se vidi da je dijete blijedo, bezvoljno, da teže ili ubrzano diše, treba otići kod liječnika, savjetovala je iskusna pedijatrica.


Česti laringitisi
Osim bronhitisa zima je vrijeme kad se češće javlja i laringitis. On se uglavnom javlja iznenada, bez prethodne najave i tijekom noći.
– Kod virusne infekcije neka djeca reagiraju tako da im se u grlo stvori spazam. Prva pomoć u tim situacijama je inhaliranje fiziološkom otopinom. Obično ti roditelji imaju inhalator pa je dobro inhalirati u povišenom položaju. Ukoliko se preplaše mogu doći u bolnicu ili kod pedijatra koji će im, ukoliko je potrebno, predložiti neki lijek, objasnila je Huljev Friganović.
Za kraj smo doktoricu pitali što savjetuje roditeljima kako izbjeći bronhitise i laringitise te ostale zimske bolesti.
– Što više šetati, više boraviti u prirodi, šetati uz more, bez obzira na vrijeme. Ako je kiša, obući gumene čizme i izaći u šetnju. Preporuča se manje konzumirati škrob i šećer, a više povrća, voća, to je najbolja zaštita za zdravlje zimi, zaključila je dr. Friganović Huljev.




Slana soba
Za liječenje dišnih oboljenja u zadnje vrijeme u Zadru moguće je otići i u slanu sobu. Tamo pacijenti borave određeno vrijeme i u većini slučajeva pacijenti osjećaju pozitivne učinke.
– U slanoj sobi se udiše slan zrak. Sol iz zraka navlači vodu u dišne puteve te se sekret razmekšava i lakše ga je iskašljati. Ovo je također moguće postići pijenjem puno tekućine, što također razmekšava sekret, dodala je Huljev Friganović.