Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Okorjeli agronom s maslinarima analizira prve berbe i rezulate prerade maslina

18.10.2017. 13:41
Okorjeli agronom s maslinarima analizira prve berbe i rezulate prerade maslina


Berba maslina je pred vratima. Ne samo da je pred vratima već počela, pogotovo kod onih maslinara koji preferiraju ulja bogata fenolima. Prošle nedjelje uljara Posedarje je preradila prvi ovogodišnji urod maslina. Stigle su iz Kolana na otoku Pagu, a dovezli su ih Josip Oštarić Movo, sorte Leccino i Pendolino dr Ive Šupraha sortu Oblica.


Radman 10 posto
-Radman 10 posto za očekivati, ali kakvoća iznimna govori Šime Klanac iz uljare Posedarje.
Za sada se maslinari upisuju za preradu maslina tijekom vikenda, ali uskoro ćemo raditi svakodnevno. Uvjeren sam da će najveća berba biti u drugoj polovici listopada i početkom studenog saznajemo od Šime Klanca i nastavlja: – Lijepo, suho i toplo vrijeme koje najavljuju meteorolozi ubrati će zriobu i gubitak vode iz plodova. Još uvijek maslinari robuju radmanu na štetu kakvoće.
Prije berbe maslina potrebno je u prvom redu sve u detalje isplanirati, a i odraditi poslove koji prethode tom najvažnijem poslu u masliniku.


Pripreme za berbu
Berba  masline brža je ako se pri njoj ispod stabala razastre mreža i obrani se plodovi skupljaju na nju. Da bi se ona mogla brzo i bez smetnji postaviti pod stablo koje se bere, tlo pod njim mora biti očišćeno. 
Ukloniti ostatke suhe trave i ostale  ljetne vegetacije, kao trave koja je niknula nakon obilnih kiša. Taj posao najjednostavnije je obaviti  ručnom kosilicom ili trimerom. Pokošene i usitnjene ostatke korova i trave nije potrebno uklanjati jer ne smetaju pri berbi, a tijekom zime razgrađuju se u humus i popravljaju kvalitetu tla.
Pregledati cerade za berbu, pripremiti sanduke za ubrani plod, jer mrežaste vreće koje se još uvijek najviše u uporabi nisu dobre. Vreće oštećuju plod i dolazi do njegovog kvarenja. Ukoliko su masline visoke i za berbu se koriste skale potrebno ih je provjeriti. Pogotovo drvene da nije istrunula koja od prečki, jer gotovo svake godine po koji maslinar zbog loših skala umjesto s beračima večera na kirurgiji.
Dogovoriti s uljarom trenutak prerade. Pripremiti kante za ulje. Većina uljara vrši prijevoz od kuće do mjesta prerade pa je taj posao lako rješiv.
Dogovoriti s prijateljima i rodbinom druženje u masliniku, a usput obaviti berbu. Osigurati spizu i piće, jer vrag će raditi gladan i žedan. Organizirati prijevoz berača.




Iz maslinika u uljaru
Najidealnije bilo bi plodove iz maslinika odvesti u uljaru na preradu. Kako u većini slučajeva to nije moguće ubrane plodove potrebno je uskladištiti kratko vrijeme. Plod masline je živi organizam koji i nakon berbe nastavlja s biokemijskim aktivnostima. Tako već četvrti dan nakon berbe plodovi započinju s fermentacijom, a šesti dan na ubrane plodove koji nisu pravilno uskladišteni naseljavaju se gljivice pljesni.
Čuvanje plodova moguće je u prozračnim prostorijama u plastičnim ili drvenim sanducima s otvorima sa strane da bi se omogućila cirkulacija zraka. Debljina sloja maslina u sanducima ne smije biti veća od 15 cm.
Osim u sanducima masline se mogu kratko vrijeme čuvati na podu u prozračnoj prostoriji, ali u sloju ne debljem od 15 centimetara.
Značajan broj maslinara još uvijek čuvanja masline od berbe do prerade u morskoj vodi. Ovi postupci nisu dobri ako se želi imati maslinovo ulje visoke kakvoće, jer kod ovakvog načina čuvanja gube se bitni sastojci neogliceridnog dijela o kojem ovise prirodna organoleptička svojstva ulja.


Pretakanje i skladištenje ulja
Maslinovo ulje izašlo iz uljare nije potpuno čisto. Ono sadrži manje od 0,5 posto drugih sastojaka kao što su vegetabilna voda, organske i mineralne primjese. Preporučljivo je u ulje dodati krupne morske soli koja će na sebe vezati higroskopnu vodu i lebdeće čestice. Sol ulju za čišćenje dodavalo se je još u doba Liburna. Kako bi maslinovo ulje moglo dulje stajati i sačuvati svoju kvalitetu, pretakanje maslinovog ulja je nezaobilazan i vrlo važan proces.
Za vrijeme skladištenja ulja na dnu spremnika taložni se sloj vegetabilne vode, koji se između ostalog sastoji od organskih šećera, lipoproteinskih sastojaka, vegetabilnih čestica i enzima.
U povoljnim uvjetima, osobito ako dodir s uljem duže traje, mogu nastati promjene:
* miris po talogu, tipičan miris od vegetabilne vode,
* miris po trulosti, nastaje fermentacijom taloženih sastojaka i
* povećanje slobodnih masnih kiselina
Iz navedenih razloga neophodno je što prije odvojiti talog od ulja. Trajanje taloženja nečistoća ovisi o svojstvima ulja, prvenstveno o sastavu i količini kiselina, pa se odvajanje taloga ne može vremenski odrediti, već kontrolom odvijanja samog procesa taloženja.
Otprilike mjesec i pol nakon proizvodnje ulja, stvara se talog na dnu posude u kojoj se čuva ulje, koji je najnormalnija pojava kod čuvanja maslinovog ulja. Tada je vrlo važno pretočiti maslinovo ulje, kako bi se odvojilo ulje od taloga. Ulje se pretače u čiste bačve, dok se talog iz ranije korištenih bačvi jednostavno ispere. Talog nije za konzumiranje.


Prskanje i gnojenje
Nakon berbe posao u masliniku nije završen. Potrebno je u što kraćem roku nakon berbe obaviti prskanje protiv bolesti Paunovo oko. Za tu namjenu rabiti pripravke na bazi bakra.
Ukoliko nije maslinik gnojen organskim gnojivima nakon berbe pravi je trenutak da se to uradi.


Kruške na vrhuncu sezone
Kroz cijeli listopad možete uživati u kruškama koje su sada na vrhuncu svoje sezone. Postoji čak tisuću sorti, a pripadaju porodici ruža. Razlikuju se po veličini, obliku, boji i okusu. Karakterizira ih slatko i sočno meso lagano zrnate strukture. Ne moraju se uvijek jesti svježe iako su takve jako dobar izvor dijetalnih vlakana, a zanimljiv je podatak da sadrže više pektina od jabuka. Ako ste izloženi stresu i jako ste umorni kruške su idealno voće za vas i to jer sadrže veću količinu vitamina B skupine. Osim toga svježe kruške izvanredan su izvor kalija.
Svježe kruške čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj kutiji jer lako poprimaju miris drugih namirnica.