Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U jednoj minuti sve riješeno

Autor: Šime Ćurko

15.11.2009. 23:00
U jednoj minuti sve riješeno


Dvije akcije, dvije sudačke odluke koju su izazvale negodovanje gostiju na kraju su se pokazale prijelomnim za dvoboj Zadra i Ivančice. Iako je bilo jasno da je Zadar kvalitetnija momčad, uporni gosti stalno su držali priključak sa Zadranima koji su vodili tijekom svih 60 minuta.
– Očekivali smo takvu igru Ivančice jer je to brza momčad koja u obrani može stvoriti probleme protivniku. Zbog toga smo tražili način kako što prije prelomiti utakmicu i to nam je uspjelo u posljednjih 15 minuta. Dobitak nakon Ivančice je Šime Markić koji je dobro zatvarao u obrani. Nismo odigrali vrhunski, ali nije ni bilo loše i možemo biti zadovoljni – dojmovi su Anđela Žeravice, zadarskog pivota, najefikasnijeg igrača u redovima domaćih.
U 45. minutu Putarek je smanjio za svoju momčad na gol zaostatka (23:22) i moglo se naslutiti da bi utakmica mogla neočekivano ući u neizvjesnu završnicu. Evo i razloga zašto se to nije dogodilo. Najprije je Buovac (nad)skočio na obranu gostiju koji su tražili probijanje. Možda je tako i bilo, a možda i nije, no suci su se odlučili prvi put na utakmici pokazati na sedam metara za Zadar. Jerak je pogodio – 24:22. Gosti se brzo pokušavaju ponovno približiti, Žeravica povlačenjem za dres zaustavlja Gotala koji traži kaznu od dvije minute za Žeravicu, no suci su smatrali da je to tek običan prekršaj. Gotal se s time ne miri i suci Gotalu pokazuju dvije minute kazne zbog prigovaranja. Skočila je klupa Ivančice, skočila je i njihova pratnja, koja ih je bodrila s tribina. S igračem manje Ivančani ne realiziraju napad koju je Balent zaustavio, a u polukontri Humbolt pogađa za 26:23. Iako je do kraja ostalo još 14 minuta bilo je jasno da se Ivančica više ne može vratiti u utakmicu. Uslijedila je serija domaćih koji su u nekoliko minuta došli do +8 (31:23).
Nije tajna da su u Mocirama u posljednjim utakmicama bili nezadovoljni igrom svoje momčadi, pa se osim dva boda protiv Ivančice očekivalo i poboljšanje igre. Ono je u jednoj mjeri i ostvareno, posebno kada je riječ o nekim kombinacijama u napadu u kojima su prednjačili Jerak i Žeravica. Jerak je bio odličan asistent Žeravici koji rijetko promašuje u situacijama kada je sam pred vratarom. Bio je to najbolji odgovor na 3-2-1 obranu brzih i niskih gostiju.
– Odigrali smo mnogo bolje nego u Crikvenici u prošlom kolu. U napadu smo bili znatno racionalniji, ali opet smo promašili previše otvorenih šutova. Rezultat bi sigurno bio izraženiji u našu korist da smo bolje zatvarali u obrani. Primili smo pet-šest golova koje ne bismo smjeli primiti. Da smo u tome uspjeli dojam s ove utakmice bio bi mnogo bolji – smatra Roko Paleka, trener Zadrana čija se momčad toliko dugo rezultatski mučila, najprije zato što nije mogla kontrolirati Matiju Kušena, snažnog i okretnog pivota gostiju koji je, uglavnom u prvom poluvremenu, izborio niz sedmeraca koje je onda Jakopović pretvarao u golove. U nastavku razigrao se ljevak Putarek čije udarce solidni Balent na golu nije mogao kontrolirati, ali svaku nadu gostima na drugoj su strani uništavali Žeravica, Buovac i razigrani Jerak. Zadar je malo koristio krila nakon što se na lijevom, spletom okolnosti našao Šime Markić, a na desnom je u prvih pola sata određenih problema imao Šime Humbolt.
 


Bez Ninčevića i Bašića


Zadrani su za dvoboj s Ivančicom prijavili samo 13 igrača, nakon što su Ivan Ninčević i Marijan Bašić prošli tjedan imali problema s gripom (onom tzv. običnom). Bašića su suigrači odvezli i na Hitnu pomoć zbog visoke temperature. Da se obojici stanje stabiliziralo bilo je jasno nakon što su i Bašić i Ninčević s tribina bodrili svoje suigrače.
– Bašić nam je jako važan igrač u sredini, a Ninčević u realizaciji. S njima dvojicom u momčadi i protočnost lopte bila bi brža – smatra Žeravica.




 


Poraz Crikvenice


Deveto kolo donijelo je i prvi poraz Crikvenice koja nije uspjela proći teško gostovanje u Županji. Na kraju je bilo 29:26 za Županju, pa su se drugoplasirani Zadrani sada primaknuli Crikveničanima na dva boda zaostatka.
Rezultati 9. kola: Zadar Slad – Ivančica Ivanec 33:29, Županja – Crikvenica 29:26, Prelog – Trilj 31:29, Umag – Senj 21:31, Slatina – Đakovo 29:26, Kaštela Adriachem – Solin, Gorica – Arena Jadrograd.
Raspored 10. kola: Trilj – Zadar Slad, Đakovo – Solin, Crikvenica – Kaštela Ad., Ivančica – Županja, Senj – Prelog, Arena – Umag, Slatina – Gorica.


 


ZADAR SLAD33 (16) – IVANČICA IVANEC29 (13)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 80. Suci: Bulum, Carević (oba Metković).
ZADAR SLAD: Vučković 2, Jerak 5 (1), Žeravica 11, Buovac 9, Svorcina, Miletić, Peša 1, Balent (12), Brkljača 1, Marinović, Humbolt 3, Markić 1, Cota. Trener: Roko Paleka.
IVANČICA IVANEC: Matučec, Posavec 1, Gotal 2, Jakopović 12 (7), Lančić 4, Kušen 3, Žimbrek, Putarek 7, Šoštar, Štefičar, Mateša (11), Sever. Trener: Dragutin Darabuš.
Sedmerci: Zadar Slad 1 (1); Ivančica I. 7 (7).
Isključenja: Zadar Slad 10 minuta; Ivančica I. 10 minuta.