Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Neslužbena potvrda: Tadić i Josipović posjetit će i Gračac

15.11.2010. 23:00
Neslužbena potvrda: Tadić i Josipović posjetit će i Gračac


Iako još uvijek nismo dobili službenu potvrdu, mogu reći da će predsjednik Ivo Josipović i Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije na kratko posjetiti i Gračac krajem mjeseca, kazao nam je Milan Tankosić, donačelnik Općine Gračac.
Kako smo saznali danas su u obilasku bili službenici koji su provjeravali sigurnost mjesta koja će obići predsjednici. Povod posjeta Borisa Tadića trebala bi biti službena predaja manastirskog blaga manastiru Uspenja Bogorodice u Krupi, odnosno povrat 26 ikona neprocjenjive vrijednosti koje su od devedesetih godina bile u Srbiji. Kulturno blago manastira nedavno je stiglo u Hrvatsku, a od 31 ikone četiri su iz riznice manastira Krka, a jedna prijestolna ikona Bogorodice s ikonostasa crkve svetog Dimitrija u Dalju.
Ove umjetnine samo su jedan posto kulturnoga blaga koje od Srbije potražuju razne crkve, manastiri i pojedinci, a navodno će ostatak biti vraćen do kraja sljedeće godine. Važno je istaknuti kako su manastiru Uspenja Bogorodice vraćene između ostaloga vraćene i četiri prijestolne ikone sa ikonostasa manastirske crkve koje je naslikao grčki svećenik Jovan Apaka krajem 16. ili početkom 17. stoljeća, a jedna od njih je i čudotvorna ikona Velike Gospe, zaštitnice samostana, za koju se vežu mnoga iscjeljenja i vrlo je značajna lokalnom stanovništvu.
Kako smo već pisali Stanko Mijić, dogradonačelnik Obrovca na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća na pitanje vijećnika Darka Gužvice odgovorio je kako ima saznanja o posjetu predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića.
– Stanimir Vukičević, veleposlanik Republike Srbije nedavno nas je posjetio i tom prilikom nas je obavjestio kako će krajem mjeseca, 24. ili 25. u službeni posjet doći predsjednik Srbije Boris Tadić i tada posjetiti manastir Krupu te će i službeno vratiti i kulturno blago manastira, koje je otuđeno za vrijeme Domovinskog rata, kazao nam je Mijić.


 JOSIPOVIĆ I KOSOR U ŠKABRNJI


Ivo Josipović, predsjednik RH i Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH posjetit će Zadarsku županiju 18. studenog kada će se na 19. obljetnici škabrnjskog pokolja pokloniti stradalim civilima i braniteljima iz Škabrnje i Nadina. Ovo je prvi put da u Škabrnju dolazi visoko državno izaslanstvo, obzirom da se obljetnica preklapa sa onom u Vukovaru. Škabrnja je u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Tijekom višegodišnje okupacije u Škabrnji je još bilo 10 poginulih branitelja iz susjednih sela te dvoje civila iz drugih mjesta.