Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prevencija je najskuplji, ali najbolji način borbe protiv droge

15.11.2010. 23:00
Prevencija je najskuplji, ali najbolji način borbe protiv droge


Obilježavanje završava javnom tribinom na temu “Obitelj kao stup prevencije” koja će se održati 14. prosinca u Gradskoj knjižnici Zadar


Obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti započelo je jučer u Zadarskoj županiji održavanjem druge edukacije razrednika šestih razreda osnovnih škola u ostvarenju preventivnog programa “Trening životnih vještina”. Edukacija je održana u Osnovnoj školi Krune Krstića u Arbanasima, a radi se o drugoj od ukupne tri edukacije.
U spomenuti program uključeno je trideset škola s prostora Zadarske županije i oko 1.700 učenika šestih razreda. Program je financiran od Grada Zadra i Zadarske županije i u dosadašnjoj primjeni je pokazao iznimne rezultate. Nakon završene edukacije razrednici održavaju radionice s učenicima na kojima ih upoznavaju s opasnostima od konzumiranja droge i uče kako izgraditi svoje ja te samostalno donositi ispravne odluke. Do sada su održane četiri radionice i u planu je održavanje njih još devet.
– Prevencija je najskuplji način borbe protiv droge, ali najbolji. Preventivni program “Trening životnih vještina” mi smo preuzeli iz Rijeke, kojeg su oni preuzeli iz SAD-a gdje se pokazao kao jedan od tri najbolja programa. U njegovom provođenju imamo podršku Grada Zadra i Zadarske županije, rekla je Margareta Mesić, voditeljica Programa i Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pri Zavodu za javno Zdravstvo Zadar.
U okviru obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti preksutra će se održati okrugli stol na temu “Obitelj kao stup prevencije” u Obiteljskom centru Zadarske županije. Najavljeno je održavanje predavanja za roditelje u osnovnim školama Šimuna Kožičića Benje, Petra Preradovića, Šime Budinića i Smiljevac te izložba radova u Narodnom muzeju. Obilježavanje završava javnom tribinom na temu “Obitelj kao stup prevencije” koja će se održati 14. prosinca u Gradskoj knjižnici Zadar. Sve aktivnosti organizira Zavod za javno zdravstvo Zadar u suradnji s Obiteljskim centrom Zadarske županije.


 MARIHUANA SE UZGAJA NA DUGOM OTOKU




Znam da u Osnovnoj školi Petar Lorini u Salima ni jedno dijete ne puši marihuanu. Isto tako znam da se ona na Dugom otoku uzgaja. To nije samo problem Dugog otoka već i Ugljana, Pašmana, Iža. Kada sam brao šparoge na Ižu naišao sam na jedno njeno uzgajalište. Nije bilo veliko, radilo se o nekoliko stabljika. Roditelji su cijeli slučaj prijavili policiji gdje su im odgovorili znamo, rekao je pedagog u Osnovnoj školi Petar Lorini u Salima Gordan Dragaš.


LEGALNE KEMIKALIJE SLIČNE MARIHUANI


Konzumacija marihuane je u stalnom laganom porastu. Istraživanje provedeno 2007. godine pokazalo je kako je do 13 godine 5 posto dječaka i 2,5 posto djevojčica probalo marihuanu. Do drugog razreda srednje škole taj se postotak penje na 30 posto dječaka i 23 posto djevojčica, kako je rekla Marija Pupić – Bakrać, spec. epidemiolog iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZJZ-a Zadar. Opasnost ne dolazi samo s ilegalnog tržišta droge. Postoje kemikalije koje imaju djelovanje slično marihuani i štetno djeluju na ljudski organizam, a koje se mogu nabaviti legalno, kako upozorava Pupić – Bakrać: