Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zbog liječničkog propusta izgubila bebu pa tužila liječnike

15.11.2010. 23:00
Zbog liječničkog propusta izgubila bebu pa tužila liječnike


Slučaj mrtvorođenčeta u šibenskoj bolnici prije četiri godine završio je optužnicom protiv odgovornih liječnika koji nisu na vrijeme reagirali na smanjene otkucaje bebina srca očitane na CTG uređaju. Majka i danas ima zdravstvene posljedice


Zbog propusta i nesavjesnog liječenja, čime je prije četiri godine nenamjerno prouzročila smrt bebe u majčinoj utrobi, na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru jučer je sjela šibenska liječnica Marija Kimber, specijalist ginekologije i subspecijalist iz fetalne medicine.
Ginekologinju se sumnjiči da je 6. veljače 2006. godine, dok je bila zaposlenica u Općoj bolnici Šibenik, na Odjelu za ženske bolesti i porode, počinila teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi koje je za posljedicu imalo smrtni ishod – u ovom slučaju nerođene bebe u utrobi, tada 22-godišnje majke Mije Bajkas.
Iako je istražnim radnjama zbog ovog kaznenog djela bilo obuhvaćeno još dvoje ginekologa Opće bolnice Šibenik, dr. Nelka Tomić i dr. Jozo Anić, nakon saslušanja kod istražnog suca Županijskog suda u Zadru, tužiteljstvo je odustalo od podizanja optužnog prijedloga protiv njih.
Zbog sukoba interesa slučaj je u Zadru
No, nezadovoljna takvim ishodom dvije godine kasnije na Općinskom sudu u Šibeniku kazneni je progon protiv njih pokrenula majka mrtvorođenčeta, koja je u vrijeme trudnoće bila zaposlenica Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku, pa je slučaj stoga i pokrenut u Zadru kako ne bi bilo sukoba interesa. No, upravo to što se postupak u istom slučaju za isto kazneno djelo vodi na dva različita suda jučer je dalo muke sucu Ivici Marinoviću i zastupniku ODO-a Zadar, Draganu Bogatiću. Naime, kako se u zadarskom slučaju kao svjedoci pojavljuju liječnici Tomić i Anić, a u šibenskom gdje su oni tuženi svjedočila je Kimer, sudac Marinović je jučer donio odluku kojom će se najprije od šibenskog suda zatražiti uvid u taj spis kako bi se vidjelo u kojoj je fazi, a potom će se najvjerojatnije od Vrhovnog suda zatražiti da se sudski postupci objedine i prebace na šibenski sud, jer oštećena Bajkas više nije zaposlenica ODO-a u Šibeniku. Stoga, iako su se odazvali na jučerašnju raspravu, ginekolozi Tomić i Anić nisu ispitani, već je samo saslušana majka mrtvorođenčeta Mija Bajkas.
Prisjećajući se teških trenutaka od prije četiri godine Bajkas je ispričala kako je do kobnog dana njezina trudnoća, koju je redovito kontrolirala u privatnoj ambulanti dr. Joze Anića, bila uredna. Kako se bližio porod liječnik ju je upozorio da bi se mogli pojaviti trudovi te joj savjetovao ako osjeti bolove i ako oni postanu sve učestaliji da se hitno javi u rodilište. Upravo to se i dogodilo 5. veljače pa je nakon što se još posavjetovala i sa svojom majkom, uputila u šibensku bolnicu. Tamo ju je primila dežurna ginekologinja Tomić koja joj je nakon vaginalnog pregleda rekla kako je dva prsta otvorena te joj je prepisala injekciju i dvije tablete za koje joj je rekla da su za izazivanje poroda, no kasnije se, ispričala je Bajkas, ispostavilo da je bila riječ o apaurinu. Potom su je smjestili u praznu sobu i ostavili samu napomenuvši joj kako može pozvati medicinsku sestru u slučaju potrebe.
– U sobi nije bilo zvona, niti ikakve opreme, a nakon injekcije i tableta osjećala sam se kao drogirana. Spavalo mi se i sve mi je bilo nekako čudno. To sam u razgovoru na mobitel rekla i suprugu, i majci, a i dvjema prijateljicama. Kada sam se probudila, pozvala sam sestru i rekla joj da se loše osjećam, a ona mi je odgovorila da malo sačekam za CTG pregled. Njega je očitala dr. Kimer, a ja sam vidjela da su otkucaji bebe 100, pa sam ju upitala nije li to nisko.
Dvanaest sati rađala mrtvo dijete
 Odgovorila mi je drskim tonom da je sve u redu i da ja nisam liječnik – prisjećala se majka, koja je potom zatražila da joj dođe dr. Anić koji joj je od smog početka vodio trudnoću. On je, prema njenom svjedočenju došao tek oko 9 sati ujutro, a nakon što joj na CTG uređaju nije mogao očitati otkucaje srca bebe odveo ju je u drugu sobu kako bi ju pregledao drugim aparatom. No, ishod je na žalost bio isti te je utvrđeno kako je beba u njenoj utrobi preminula. Potom je nastala cijela strka na Odjelu, a u jednom trenutku, priča Bajkas, čula je dr. Anića kako govori “što ste to napravili od žene? Ova trudnoća je bila odlična”.
Majčina agonija trajala je još 12 sati. Naime, liječnici su joj odbili obaviti carski rez pa je prirodnim putem rađala mrtvo dijete. Dva dana potom zatražila je da ju puste na kućnu njegu jer nije mogla psihički podnijeti boravak u tom prostoru. Na brojne upite tko je kriv za smrt njene bebe, odgovor nije dobila, a kada se odlučila slučaj prijaviti na policiju, njezina liječnička dokumentacija na mjesec dana se zagubila, odnosno, nestala je iz bolničkog ureda.
Nakon očitovanja šibenskog suda, sudac Marinović odlučit će o nastavku ovog postupka i daljnjim postupcima.


 LIJEČNIČKI KARTON IZGUBLJEN PA PRONAĐEN




– Mjesec dana nakon što je dr. Živković, ravnatelj šibenske bolnice prijavio policiji nestanak mog liječničkog kartona, nekim čudnim slučajem on se nakon mjesec dana pojavio na mjestu gdje je prvotno trebao i biti. Međutim, u njemu su se našli i neki nalazi, a i očitanje CTG-a koji nisu moji niti su mi ikada ti pregledi obavljeni – tvrdi majka koja je za te nalaze doznala nakon što su u šibenskom slučaju o istima svoje nalaze dali sudski vještaci Podobnik i Škavić.


 TRAJNE TRAUME OD ŠIBENSKE BOLNICE


Majka mrtvorođenčeta ispričala je kako je nakon prve trudnoće koja je tragično završila i za koju su joj rekli kako se beba ugušila pupčanom vrpcom dugo imala strah od trudnoće. Upravo stoga, vjeruje, rekla je jučer sucu Marinoviću, kako joj je druga trudnoća završila spontanim pobačajem. Danas je majka jednog djeteta koje je rodila u splitskom rodilištu. I ta trudnoća se pred sam kraj zakomplicirala te je beba rođena dva mjeseca ranije. No danas je to, istaknula je, zdravo dijete na čemu je zahvalna splitskim liječnicima.


 ZADARSKI SLUČAJ MRTVOROĐENČETA U ISTRAZI


Istražnom centru Županijskog suda u Zadru, 10. svibnja 2010. godine, Općinsko je državno odvjetništvo protiv dr. Dinka Kulišića, liječnika na Odjelu ginekologije u OB Zadar podnijelo prijedlog za provođenje istrage zbog kaznenog djela nesavjesnog liječenja sa smrtnom posljedicom – potvrdila nam je Marijana Stipić v.d. ODO istaknuvši kako je u tijeku provođenje istražnih radnji u tom slučaju. Riječ je o gotovo identičnom slučaju kakav je proživjela Šibenčanka Mija Bajkas. Naime, 25-godišnja rodilja A. M., kojoj je to bila treća trudnoća, 2. travnja, pola sata nakon ponoći, primljena je s kontrakcijama na Odjel ginekologije. Porod, kako je kazao dr. Branko Dukić, šef Odjela zadarske ginekologije, tada još nije započeo, a majka je bila podvrgnuta CTG pregledu koji je očitao uredne otkucaje srca. Svega dva sata kasnije rodilji, koja je tri dana ranije s istog odjela otpuštena s urednom dokumentacijom, ponovljen je CTG pregled, a zbog dodatne sigurnosti i ultrazvuk. No, nažalost, tada je utvrđeno kako beba ne daje znakove života pa je ona na osobnu inicijativu carskim rezom na svijet donijela mrtvo dijete. Njezina obitelj slučaj je prijavila policiji, no početkom travnja nadležno je Ministarstvo javnost izvijestilo kako njihova komisija nije pronašla ništa što bi upućivalo na liječničku pogrešku. Po okončanju istrage koju vodi Istražni centar znat će se daljnji tijek ovog zadarskog slučaja.