Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Fra Bruno Pezo: Djeca su blagoslov Božji i jamstvo sigurne budućnosti

15.11.2011. 23:00
Fra Bruno Pezo: Djeca su blagoslov Božji i jamstvo sigurne budućnosti


Svetkovina prvog hrvatskog sveca Sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim na istočnom dijelu Ravnih kotara i Zadarske županije, u nazočnosti velikog broja vjernika, proslavljena je svečanom misom i procesijom oko crkve. Središnje slavlje u zajedništvu sa subraćom svećenicima i župnikom fra Jozom Jukićem predvodio je fra Bruno Pezo, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Sinju.
Nikola Tavelić (1350. – 1391.) potekao je od plemenite obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskoga plemena Žubića. Svecem je proglašen 1970. godine. Svojom vjernošću i mučeništvom tijekom dugih stoljeća simbol je naše narodne vjernosti zanosa i žara i svih hrvatskih mučeništava. Bio je Hrvatima trajni poziv da u vjeri kršćanskoj i vjernosti Bogu nalazimo čvrsti oslonac naših nada i pobjeda.
– Bog je povjerio Lišane Ostrovičke sv. Nikoli Taveliću, mučeniku Gospodnjem, da ga brani i čuva. Ovo je mjesto natopljeno mučeničkom krvlju u borbama protiv mnogovrsnih neprijatelja kroz vjekove čuvalo svetu uspomenu i na naše hrvatske korijene. Mi smo još uvijek tu od stoljeća sedmog i ostat ćemo tu dok Gospodin htjedne, a mi budemo vjerni i odani, rekao je na početku svoje nadahnute propovijedi fra Bruno Pezo.
Danas slavimo sveca roda hrvatskog, navodio je fra Bruno, koji je poput svetog Franje čuo Božji glas o ljepoti i sigurnosti života s Bogom.
– Mi smo ovdje da se ugledamo na primjeru sv. Nikole Tavelića i živimo životom dostojnim kršćanina kako bi smo i nadalje mogli računati na njegov zagovor i Božju pomoć u našim potrebama. Sjetimo se slike posljednjeg suda iz Matejeva evanđelja, kako je lijepo to shvatio i prihvatio sv. Nikola Tavelić, tako činimo i mi. Prepoznajmo Krista u potrebnima pa će i on nas prepoznati. I nikada ne zaboravite, djeca su naše najveće bogatstvo i ona nisu, niti smiju biti nekakav teret nego su blagoslov Božji i jamstvo naše vjerske i narodne zabave, blagoslovljene i sigurne budućnosti, zaključio je prof. dr. fra Bruno Pezo.
Poslanice su čitali Valentina Maričić i prof. Ivana Marjanović-Mamić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje svete mise, koji su pjevali mješoviti crkveni zbor iz Lišana pod ravnanjem Ljiljane Radaš, časne sestre franjevke od Bezgrješne. Župa pripada Skradinskom dekanatu Šibenske biskupije dok službu obnašaju fratri Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.
Nakon svečane mise i procesije, lišanski vjernici su posjetili grobove svojih najdražih te tradicionalno zapalili svijeće. Svetkovanje nebeskog zaštitnika zajedno s mnogobrojnim gostima potom se nastavilo po obiteljima uz bogate trpeze.


Križni put župne crkve


Sveta misa održana je u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića koja je kao zavjetno svetište, betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona, podignuta 1977. godine, a posvećena 1978. godine. Kako ju je u Domovinskom ratu agresor minirao i potpuno srušio na njezinim temeljima nakon povratka u oslobođeno selo izgrađena je nova, velebna crkva sa zvonikom. Pored župljana izgradnju je znatno pomogla Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i Rottenburška nadbiskupija. Crkva je s okolišem dovršena 2003. godine.