Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ljubaznost osoblja najveći je plus hrvatskih kampova

15.11.2011. 23:00
Ljubaznost osoblja najveći je plus hrvatskih kampova


Slovenski kamperi ocijenili su kamp Šimuni na Pagu drugim najboljim velikim kampom u Dalmaciji, a kamp Soline u Biogradu zauzeo je visoko četvrto mjesto u istoj kategoriji, rezultati su akcije “Najkamp 2011.” koje je jučer na V. kongresu hrvatskog kampinga predstavio vlasnik tvrtke AS-Press Primož Logynka. U kategoriji malih dalmatinskih kampova prvo mjesto pripalo je kampu Biograd, a drugo Filip iz Sv. Filipa i Jakova. Dvodnevni kongres održava se na Boriku u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske.
– Činjenica da više od pola Slovenaca dolazi u Hrvatsku na ljetovanje dovoljno govori što mislimo o hrvatskim kampovima i turističkoj ponudi. Brojke stalno rastu čemu su razlog ulaganje u infrastrukturu i kvalitetu usluge, ali tome su doprinijeli dobri odnosi između aktualnih premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora. Oni su prekinuli nepotrebne razmirice i od njihovog dogovora atmosfera je puno opuštenija, rekao je Logynka i dodao:
– Rezultati akcije pokazuju kako slovenski gosti u najveće pluseve hrvatskih kampova ubrajaju ljubaznost osoblja, plaže i opremljenost te uređenost kampova. Više nam znači da nam spremačica kaže dobar dan, nego da nam glanca sobu pet minuta duže. Kao najveće probleme ispitanici su navali kapacitet plaža i sanitarnih čvorova u sezoni, dostupnost plaža. Također, oni žele besplatan Wi-Fi. Nije problem u novcu nego u principu. U Sloveniji smo navikli da je Wi-Fi svugdje besplatan. Bolje je naplatiti jedan euro više za noćenje nego ovu uslugu.
Slovenski gosti su drugi po broju ostvarenih noćenja u kampovima, odmah iza Nijemaca, i u ukupnom udjelu sudjeluju s osamnaest posto. Prosječni rast u zadnje četiri godine iznosio je šest posto, što je najveći rast u skupini hrvatskih glavnih turističkih tržišta.


Dolazi vrijeme selektivnih oblika turizma


Kamping udruga Hrvatske odabrala je tvrtke Riva rafting centar i Terru Tedaniju, obje sa sjedištem u Obrovcu, za prezentaciju na temu dodatna ponuda ključ uspjeha razvoja malih kampova. Riva rafting centar u toj priči nudi rafting, kajaking, off road, gastro ture, etno teme poput puta kruha i narodnih običaja Bukovice do drugih sadržaja.
– Gosti uz osnovne sadržaje, mora i sunca, žele upiti dušu regije u koju su došli. To znači da žele vidjeti prirodne ljepote, upoznati gastronomiju, proći jedan dio priče avanturistički. Prolazi doba masovnog turizma i dolazi vrijeme selektivnih oblika turizma, rekla je direktorica marketinga Riva rafting centra Lana Božović.