Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na komemoraciji u Škabrnji i predsjednik Josipović

15.11.2011. 23:00
Na komemoraciji u Škabrnji i predsjednik Josipović


Prigodnim skupom pod nazivom “Zajedno kroz sjećanja” na kojem će o stradavanju u Škabrnji za vrijeme Domovinskog rata govoriti zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić i predsjednik zadarske HVIDRA-e Ivica Arbanas te izložbom instalacija Zlatka Franića “Svitlo hrvatskog križa”, večeras će započeti obilježavanje Dana sjećanja-stradavanja tog ravnokotarskog mjesta.
Dan uoči dana sjećanja, 17. studenog, u 15 sati je planirano okupljanje na predjelu Marinovac odakle će potom, u sjećanje na 98 civilnih i vojnih škabrnjskih žrtava, krenuti povorka Križnog puta, a žrtvama u čast u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 16.30 sati održat će se sveta misa nakon koje je planirana večernja molitva za preminule i poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve. Isti dan u 18 sati održat će se promocija zbirke domoljubnih pjesama autorice Katarine Pavičić u prostorijama Osnovne škole Vladimira Nazora.
U četvrtak, 18. studenog, na 20. obljetnicu stradavanja Škabrnjana i pada mjesta u neprijateljske ruke program će započeti u 11 sati svetom misom u crkvi BDM, a nastavit će se u 12.30 sati prikazivanjem filma “Dom zauvijek”. U 14 sati na Spomen obilježje masovne grobnice uime svih izaslanstava koja su svoj dolazak u Škabrnju kako bi se poklonili žrtvama najavili, predstavnici zajednice Udruga civilnih stradalnika domovinskog rata u nazočnosti svih ostalih izaslanstava, položit će vijenac. Središnja komemoracija planirana je od 14.30 pa do 15.15 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana tijekom koje će se svim okupljenima kratkim govorima obratiti Luka Škara, načelnik Općine Škabrnja, Marko Miljanić, prvi zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, izaslanici Vlade i Sabora RH te osobno Ivo Josipović, predsjednik RH. Nakon komemoracije formirat će se povorka koja će se uputiti do Centralnog križa i spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu gdje će potom sva izaslanstva položiti vijence te odati počast žrtvama.