Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najbolje od mlade hrvatske fotografije

15.11.2011. 23:00
Najbolje od mlade hrvatske fotografije


Prvi cilj koji smo željeli je da se ovom izložbom odužimo gradu u kojem živimo, a drugi je postići jednu značajnu i relevantnu kvalitetu – Ivan Vekić


Završnom izložbom otvorenom sinoć u Kneževoj palači okončan je I. biennale hrvatske mlade fotografije. Tijekom troipolmjesečnoga javnog Natječaja za najbolja ostvarenja mladih hrvatskih fotografa, elektroničkim je putem pristigla sveukupno 621 fotografija od 131 autora. Prvi stručni žiri, u sastavu Antonija Mlikota, Vinko Srhoj, Nevena Štokić za drugi je krug izabrao 173 fotografije. između njih, drugi je stručni žiri, u sastavu Stanko Abadžić, Dalibor Martinis, Ljubica Srhij-Čerina, Vinko Srhoj i Ivan Vekić 18. listopada odabrao 56 fotografija od 34 autora za završnu izložbu.
Prema izboru drugoga stručnog žirija prvo je mjesto osvojila barbara šarić, drugo Morena Čonka, a treće Marina Ćorić. Studentica Ivana Jakševac, u ime organizatora manifestacije, uručila je pobjednicama nagrade. Nagrađene fotografkinje primile su prigodne plakete, monografiju Stanka Abadžića “Zagreb – skice za portret grada”, te monografiju međunarodnoga fotografskog triennala “Čovjek i more (1957.-2007.). Prvonagrađena Barbara Šarić osvojila je i novčanu nagradu u iznosu od 2000 kuna.
U ime domaćina okupljeno mnoštvo zaljubljenika u fotografiju pozdravila je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, a potom je studentski trud pohvalila Ljubica Srhoj-čerina, viša kustosica Galerije umjetnina.
– Drago mi je kad se u javnom životu grada osjeća studentski duh. Veseli me entuzijazam studenata i njihova odgovornost prema fotografiji, kazala je Srhoj-čerina nadovezujući se na žaljenje studenata za triennalom Čovjek i more, te se prisjetila Salona mladih koji je zapravo prvi studentski projekt, pokrenut još 1977. Istaknula je kako je ovaj biennale različit od Salona mladih jer je usmjeren na hrvatsku fotografiju, a ova izložba je, zaključila je, dobar praktikum za studente.
U ime studenata nekoliko riječi kazao je Ivan Vekić istaknuvši kako je ova izložba ono najbolje što su mladi fotografi od 18 do 30 godina mogli ponuditi u ovom trenutku.
– Prvi cilj koji smo željeli je da se ovom izložbom odužimo gradu u kojem živimo, a drugi je postići jednu značajnu i relevantnu kvalitetu, kazao je Vekić.
Vinko Srhoj je predstavio rad žirija kazavši kako je u prvom sastavu žiri odradio lavovski posao, a istaknuo je kako su se na samom početku usuglasili oko prve nagrade, te nije bilo nijednog izdvojenog mišljenja.
Tri nagrađene fotografkinje tijekom sljedeće godine imat će i zajedničku izložbu u izložbenom prostoru Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.
Izložba će u Kneževoj palači biti otvorena do 29. studenog.