Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otputovali u ratnu prošlost, osjetili nadu u bolju budućnost

15.11.2011. 23:00
Otputovali u ratnu prošlost, osjetili nadu u bolju budućnost


Kako ne misliti na potresna radijska izvješća Siniše Glavaševića s Mitnice, Sajmišta, Trpinjske ceste i vukovarske bolnice u kojoj je dan uoči pada bilo 229 teških ranjenika i sedam novorođenih beba?! Srce vam u podrumima ratne bolnice, na Ovčari i Memorijalnom groblju počne lupati kao ludo, istaknuo je Vukoša


U organizaciji HNK Dalmatinac predsjednika Alena Vukoše 50-ak mještana Crnog bilo je na jednodnevnom izletu u gradu heroju Vukovaru. Neki su u Vukovaru već bili, neki su bili prvi put, ali svima im je zajedničko da ovakav posjet još nisu doživjeli.
Tijekom hodočašća u hrvatski grad patnje u crkvi sv. Filipa i Jakova župnik Crnoga don Srećko Petrov predvodio je misu zahvalnicu.
Potresne priče
Mještani Crnog odabrali su za vodiče prvog ratnog zapovjednika Vukovara i predsjednika zadarske HVIDR-e Ivicu Arbanasa, jednog od zapovjednika Mitnice Zdravka Komšića i zapovjednika vukovarske vojarne Antuna Dugana-Samuraja koji je u ratu izgubio roditelje i najbliže prijatelje.
Na mjestu događaja oživjeli su putovanje kroz ratni pakao Vukovara iz 1991. godine. Omogućili su u jednom danu putovanje u prošlost, osjetili bilo sadašnjosti i probudila im se nada u bolju budućnost Vukovara i čitavog kraja.
– Kako ne misliti na potresna radijska izvješća Siniše Glavaševića s Mitnice, Sajmišta, Trpinjske ceste i vukovarske bolnice u kojoj je dan uoči pada bilo 229 teških ranjenika i sedam novorođenih beba?! Srce vam u podrumima ratne bolnice, na Ovčari i Memorijalnom groblju počne lupati kao ludo. Dobijete istinsku potrebu da se poklonite svima mučenim, ubijenim i nestalim na tom i drugim mjestima, istaknuo je Alen Vukoša, predsjednik HNK Dalmatinac.
Pjevala Ponistra
Najviše su ih dirale njegove skrivene priče o malim ljudima koje samo poneki znaju. Pažljivo su slušali priče o borbenosti Žutih mrava i Pustinjskih štakora, elitnih timova, ne po obučenosti i naoružanju, već po motivaciji i srčanosti.
– U Vukovar smo krenuli u povodu 20. obljetnice pada grada (18. studenoga), ali ispred toga, krenuli smo jer se osjećamo dužni odavanja poštovanja i pružanja pažnje onome što su oni za nas učinili te tmurne jeseni 1991., navodi Vukoša.
Na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja postavili su vijenac i zapalili svijeće u čast poginulima u Domovinskom ratu. Klapa Ponistra iz Crnog otpjevala je pjesmu “Bliže, o Bože moj”. Poklonili se i na posljednjem počivalištu generala Blage Zadre i njegova sina Roberta.
Stigavši na mjesto masovne grobnice na Ovčari, upoznali su i pukovnika Petra Janjića, ratnog imena Tromblon. Pričao im je o svojem bolnom, ratnom iskustvu, o svojim teškim danima provedenim u zarobljeništvu.
– Priče Arbanasa, Komšića, Samuraja i Tromblona potaknule su nas da češće razmišljamo o ratnim strahotama u tom herojskom gradu, istaknuo je predsjednik MO Crno Darko Wertheim.
Poklonilo se i kod Bijelog križa na ušću rijeke Vuke u Dunav, posjetio Vodotoranj. Prošetalo se ulicama herojskog grada Vukovara. Iako više ništa nije kao što je bilo i premda teško, Vukovar ipak živi dalje.
Puni emocija, tiho i dostojanstveno su napustili grad heroj Vukovar u mislima na nemile događaje 1991. godine, poginule, mučki ubijene i nestale Vukovarce.
– Svaki pošten čovjek, bio kršćanin ili nekršćanin, trebao bi doći u Vukovar i posjetiti ovo mjesto, naglasili su hodočasnici nakon povratka u Crno.