Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gotovina i Markač nevini, izlaze na slobodu!

Autor: Hina (H)

15.11.2012. 23:00
Gotovina i Markač nevini, izlaze na slobodu!


General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je u petak sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.
Sudac Theodore Meron iznio je samo sažetak žalbi odvjetnika dvojice hrvatskih generala te zaključke Žalbenog vijeća.
Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) poništilo je osudu raspravnog vijeća za nezakonito granatiranje gradova u operaciji Oluja i osudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća sudac Theodor Meron o obrazloženju presude.
“Nakon što je pobijena teza raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno, žalbeno vijeće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile”, rekao je Meron.
Žalbeno vijeće pobilo je zaključke raspravnog vijeća o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.
“S obzirom na navedeno, žalbeno vijeće djelomično prihvaća žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada bili protupravni”, rekao je Meron.
“Smatramo da su greške raspravnog vijeća dovoljno ozbiljne da se zaključci o analizi pogodaka ne bi mogli održati”, rekao je Meron.
Raspravno vijeće nije pogriješilo kada je presudilo da su Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac bili meta ali Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo o granici pogreške od 200 metara.
Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo da napadi u Kninu nisu bili usmjereni na mete koje nisu vojne. Žalbeno vijeće zaključilo je da nisu potvrđeni dokazi da su napadi na četiri grada bili protupravni, i djelomice usvaja žalbu Gotovine i Markača.
Žalbeno vijeće također je zaključilo da neće izreći osuđujuću presudu temeljem alternativnih oblika odgovornosti.
General Ante Gotovine Luka Mišetić kazao je u petak hrvatskim novinarima u Haagu da će s predstavnicima hrvatskog veleposlanstva u Haagu dogovoriti način prebacivanja oslobođenih hrvatskih generala u Hrvatsku.
S hrvatskim veleposlanstvom u Haagu dogovorit ćemo način prebacivanja generala Gotovine i Markača u Hrvatsku, rekao je Mišetić.