Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Ova presuda vraća vjeru u međunarodno pravosuđe”

Autor: Hina (H)

15.11.2012. 23:00
“Ova presuda vraća vjeru u međunarodno pravosuđe”

Foto: PIXSELL



Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je danas da je oslobađajuća haška preduda dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču realna i u skladu s očekivanjima.
“Obrazloženje žalbenog vijeća govori samo za sebe. Mislim da je bilo jasno, utemeljeno i precizno”, izjavio je Hrvatin Hini.
Na pitanje hoće li se pravomoćna oslobađajuća presuda odraziti na hrvatsko pravosuđe Hrvatin je kazao da ne vidi na koji bi se način to moglo dogoditi.
“Svi postupci za ratne zločine koji su se vodili ili još traju pred hrvatskim sudovima bili su korektni, a uvjeren sam da će takvi biti i ubuduće”, kazao je Hrvatin.
Generalima Gotovini i Markaču žalbeno vijeće Haškog suda jutros je poništilo prvostupanjsku presudu za nezakonito granatiranje gradova u operaciji Oluja i osudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine.
Od početka smo tvrdili da nema zločinačkog pothvata
Hrvatski pravni stručnjaci Željko Horvatić i Davor Derenčinović jedinstveni su u zaključku da je u pravomoćnoj haaškoj oslobađajućoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču najznačajnije što je obrana uspjela dokazati da nije bilo zajedničkog zločinačkog pothvata.
Predsjednik hrvatske Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić izjavio je Hini da je s velikim oprezom čekao konačnu odluku, ali da se nasreću dogodilo ono što je najavljivao da će bez obzira na politiziranost Haaškog suda i tužiteljstva te prvostupanjske osuđujuće presude sud na kraju odbaciti tezu o zajedničkom zločinačkom poduhvatu.
“Vjerovao sam da će ipak prevladati dostojanstvo i razum sudaca žalbenog vijeća i da neće pristati da se njihova reputacija sroza zbog služenja političkim interesima. Cijelo vrijeme, dugi niz godina govorili smo da nema zajedničkog zločinačkog pothvata i konačno se to potvrdilo”, kazao je Horvatić.
Izrazio je zadovoljstvo što je i “hrvatska pravna znanost u suradnji s međunarodnim stručnjacima doprinjela konačnom pozitivnom ishodu”.
Predstojnik katedre za Kazneno pravi zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović izjavio je kako je pravomoćna oslobađajuća presuda ostvarenje svega što je hrvatska pravna znanost tvrdila, a to je da nema zajedničkog zločinačkog pothvata, da toga nema u međunarodnom kaznenom pravu i da je to konstrukcija prvostupanjskog vijeća, čija je osuđujuća presuda preinačena.
“Od početka smo bili protiv takvog instituta”, podsjetio je Derenčinović, gostujući u posebnoj emisiji HTV-a.
Derenčinović smatra kako je do oslobađajuće presude došlo prije svega zbog izvanrednog poznavanja prava od strane, prije svega, predsjednika žalbenog vijeća suca Theodor Merona i člana vijeća suca Patricka Robinsona.
Robinson je bio predsjednik Haaškog suda kojemu su predstavnici Akademije ranije uputili studiju pod nazivom “Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i Međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze” u kojoj se na 188 stranica u deset teza pobija postojanje zločinačkoh pothvata.
Derenčinović je izrazio je zadovoljstvo što je žalbeno vijeće odbacilo bilo kakvu mogućnost alternativne odgovornosti.
“Ova presuda vraća vjeruju u međunarodno pravosuđe”, kazao je i ustvrdio da je haaško tužiteljstvo precijenilo svoju ulogu smatrajući da ono može suđenjima pojedincima utvrditi konačnu povijesnu istinu.
“Može li bilo koji sud to utvrđivati ono što je posao povjesničara”, upita se Derenčinović te istaknuo kako je današnja presuda velik uspjeh obrane dvojice hrvatskih generala.
“Dugo nisam vidio tako dobro napisane žalbe”, zaključio je.
Kosor: Ovo je jedan od najsretnijih dana u našim životima
Ovo je zaista jedan od najsretnijih dana u životima sviju nas, poručila je danas HDZ-ova zastupnica i bivša predsjednica te stranke i vlade Jadranka Kosor, komentirajući oslobađajuću hašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
Jadranka Kosor je novinarima u Hrvatskom saboru izjavila kako na oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču apsolutno gleda kao na pobjedu Hrvatske.
“Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku, dokazalo se sve ono o čemu smo govorili, što smo tvrdili i u što smo bili uvjereni – da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, osloboditeljski, da smo imali pravo braniti svoju zemlju i da su naši generali Gotovina i Markač bili oni koji su vodili pobjedničku Hrvatsku vojsku u oslobađanju zemlje”, poručila je.
Istu poruku, naglasila je, iznijela je i za prošlogodišnje državne proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, kada je pozdravila generale.
“Najvažnije je da generali dolaze kući. Oslobođeni su, oslobođeni su onog ogromnog tereta koji se kao Damoklov mač nadvio nad Hrvatskom vezano za udruženi zločinački poduhvat. Zaista jedan od najsretnijih dana u životima svoji nas”, ustvrdila je Jadranka Kosor.