Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadrani jednoglasni: Ovo je konačna pobjeda (FOTOGALERIJA)

Autor: Velimir Brkić

15.11.2012. 23:00
Zadrani jednoglasni: Ovo je konačna pobjeda (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Hrvatska je napokon slobodna. Ovo je konačna pobjeda u oslobodilačkom Domovinskom ratu, kroz suze su govorili svi upitani u  velikom mnoštvu koji su na video zidu uživo pratili prijenos iz Den Haaga na zadarskom Narodnom trgu “kod sata” nakon što su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni svih optužbi.
Zadar, Pakoštane, Hrvatska slavi – Domovinski rat, akcija Oluja nisu zločinački pothvati. Osude o 24 godine Gotovini  i 18 godina zatvora Markača su poništene rezultatom 3,5:1,5 –  hrvatski generali se napokon vraćaju kući.
Sve je počelo rano ujutro sa nekom zebnjom, isčekivanjem i molitvom ispred crkve sv. Šime. I početak prijenosa na zadarskom trgu nije sa lica mogao sakriti neizvjesnost. Dominirao je veliki transparent uduge Žene u Domovinskom ratu sa porukom: “Zadar je uz svoje generale”.
A onda je krenulo rijetko viđeno veselje, urnebes oduševljenja, suze na očima, rijetko viđene emocije, neviđena euforija. Svau riječ suca pratili su burnim pljeskom, jajgrlatiji su zadarski srednjoškolci. Oduševljeni građani pozdravljaju pobjedu pravde.
Prvo se trg od pljeska i uzvika zatresao kad je Žalbeno vijeće odbilo optužnicu za progon kao zločin protiv čovječnosti, o udruženom zločinačkom pothvatu. Drugo oduševljenje izazvalo je odbijanje sudskog vijeća o mogućoj presudi po vidu zapovjedne ili alternativne odgovornosti, treće pobijanje neselektivnih topničkim napadima na Obrovac, Gračac, Knin i Benkovac…
Na prve riječi suca o oslobađajućoj presudi za generala Gotovina krenuli su povici Ante, Ante, a onda pjesma “Zovi samo zovi”, veliko slavlje i oduševljenje okupljenih građana i branitelja koji mašu hrvatskim zastavama i ratnim zastavama borbenih postrojba iz Domovinskog rata.
Teki muk tišine, sa zvučnika se čuje oslobađajuća presuda generalu Markaču, odjednom svi viču, skaču u zrak od nevjerice, od sreće. Od gradskog mosta čuju se trubljenje automobila pozdravljajući oslobađajuću presudu hrvatskim generalima, počele su se paliti bengalke. Mnogi su ostali u grčevitom zagrljaju, rijetki su oni kome ne suze oči.
– Konačno je pobijedila istina. Ovo je dan za pamćenje, za cijeli život. Ovaj osjećaj je neopisiv,  jedva stojim od sreće. Veliko hvala generalima što su izdržali za Hrvatsku, prve su kroz suze radosnici riječi Ante Martinca. Pridružuju mu se  Ivica Kapitanović, branitelj kojemu je Gotovina bio zapovjednik, Davor Prtenjača, Boris Mužanović, Klaudio Vidaić, Danijel Kotlar, Joško Pulja, Ashley Minak, Goran Burčul, Danijel Telesmanić, Marko Miljanić, Željko Šoša, Željko Lončar, Nevenka Marinović, Stjepan Živković, Kažo Kolanović, Branko Kokić Suve, Željko Bonato…
Nitko ne odlazi sa trga, traje pjesma. Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, koji je cijelo vrijeme zajedno sa dogradonačelnikom Darkom Kasapom, pročelnicima i suradnicima gledao izravni prijenos, sa suzama radosnicima poziva na čašu šampanjca u Malu vijećnicu.
– Sada je dokazano da naši branitelji nisu zločinci. Hrvatska nije nastala na zločinu i moramo biti ponosni na svoje branitelje, jecajući je rekao tek pristigli Marin Lisica iz Bibinja koji je presudu zajedno s obitelji čekao klečeći u sobi hrvatskog viteza, redarstvenika Franka Lisice, prve žrtve Domovinskog rata u Zadarskoj županiji.