Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadarskoj županiji treba se razminirati 6,9 kilometara četvornih

15.11.2013. 23:00
U Zadarskoj županiji treba se razminirati 6,9 kilometara četvornih


Prijedlogom Plana humanitarnog razminiranja za 2014. godinu, koji bi se trebao uskoro usvojiti na Vladi RH, u Zadarskoj županiji se planira razminiranje oko 6,9 kilometara četvornih što iznosi tri puta više nego prošle godine.
– Za humanitarno razminiranje u nadolazećoj godini predviđena su financijska sredstva u iznosu oko 40 milijuna kuna iz sljedećih izvora: Državni proračun, EU kroz program IPA 2013., Akcija Peugeot protiv mina, hrvatska drogerija KOZMO, Zaklada kanadskih Hrvata za razminiranje (CCFD) i Vlada SAD-a, kazao je dr. sc. Josip Čerina, predstojnik Podružnice HCR-a Zadar.
Iako je Domovinski rat odavno završio, ukupni minsko sumnjiv prostor u Zadarskoj županiji iznosi 51 milijun i 849 tisuća metara četvornih i  obilježen je s 1.535 oznaka minske opasnosti. Od ukupno minskog područja 24,4 posto su šume, 12,6 posto poljoprivredne površine (oranice,  livade i pašnjaci) i 63 posto makija i krš.
– Obim poslova za 2014. godinu se odnosi na uklanjanje minske opasnosti: u blizini naselja Islam Grčki, Prović i Vukšić na području Grada  Benkovca; cestovnog pojasa od Malog Alana do Zatona i naselja Rovanjska na području općine Jasenice, u blizini naselja Novigrad i Paljuv u  općini Novigrad, nabraja Čerina te nastavlja:
– Razminirat će se i uvale Žabokrek i Jurjevac u općini Posedarje; obale  rijeke Zrmanje na području Obrovca; u naselju Vrana u općini Pakoštane; u blizini naselja Bila Vlaka i Morpolača, područja Ljut, područja Mrkonjina Vlaka i Peleguša u Općini Stankovci; u blizini naselja Zemunik  Donji i područja Paljevine, Suhopolje, Školjuša i Kostovića most na području općine Zemunik Donji, kaže Čerina.