Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gubitke Županiji refundirat će država

15.11.2016. 23:00
Gubitke Županiji refundirat će država


Ne znamo učinak 15 novih zakona vezanih za poreznu reformu od kojih 5 starta početkom 2017. godine. Nemamo potpunu informaciju kako će sve to izgledati, pa tako radimo s dosta nepoznanica. Doduše, Minisarstvo financija nas je upozorilo da proračun radimo kao i za 2016., a eventualni gubici će nam se refundirati iz državnog proračuna, kazala je pročelnica Baričević
Koliko će u konačnici iznositi proračun Zadarske županije, trenutačno nije poznato. Kako je na jučerašnjem, 51. kolegiju zadarskog župana iznijela pročelnica za financije Bibijana Baričević, ni prethodna, a niti ova hrvatska vlada, nisu donijele smjernice za izradu proračuna jedinca lokane samouprave. Tim, više jer se za sada ne znaju učinci porezne reforme koja starta početkom sljedeće godine.
553 milijuna kuna za zdravstvo
– Aktualna vlada tek će za koji dan izdati smjernice makroekonomske politike. Ne znamo učinak 15 novih zakona vezanih za poreznu reformu od kojih 5 starta početkom 2017. godine. Nemamo potpunu informaciju kako će sve to izgledati, pa tako radimo s dosta nepoznanica. Doduše, Minisarstvo financija nas je upozorilo da proračun radimo kao što smo ga radili za 2016., a eventualni gubici će nam se refundirati iz državnog proračuna, kazala je pročelnica Baričević.
Tako je proračun Zadarske županije za 2017. planiran na iznos 895.000.000 kuna što je 10 posto više nego 2016. godine. Ovdje valja naglasiti da su izravni prihodi Zadarske županije planirani na 93 milijuna kuna. Prihodi od pomoći iznose 230 milijuna kuna, a od EU projekata 106 milijuna kuna. No, da bi se ostvarili učinci EU projekata bit će potrebno zadužiti se za 20 milijuna kuna čime bi se predfinancirala izrada EU projekata. Najveći iznos 553 milijuna kuna odnosi se na decentralizirana sredstva za zdravstvo. Proračunom Zadarske županije planiraju se pokriti troškovi Opće bolnice Zadar, projekt dnevne bolnice, ali i navodnjavanje sustava Baštica – Smilčić i Lišansko polje.
Župan optužio Milanovićevu vladu
Ravnatelj Županijske uprave za cete Mile Fabijan opet je ponovio kako u pitanje dolazi održavanje 1.200 kilometara cesta u Zadarskoj županiji. Za gradnju novih cesta, odvojeno je svega 1,1 milijuna kuna od čega 700.000 kuna za gradnju i 400.000 kuna za projektiranje. No, u toj crnoj statistici, za koju je župan optužio Milanovićevu vladu koja je preko cesta htjela pokazati da su županije nepotrebne, ipak raduje smanjenje prometnih nezgoda, poglavito onih sa smrtnim ishodom. No, dodao je Mile Fabijan, s ovakvim načinom financiranja, neće se moći održavati niti jedan posto cesta.
Pročelnik za pomorstvo Krešimir Laštro dodao je kako je od koncesija na pomorsko dobro, Zadarska županija uprihodila u ovoj godini 6.330.000 kuna. U planu je određivanje pomorskog dobra u katastarskim općinama Posedarje, Jasenice, Novigrad i Kali. Na pomorskom dobru će se obnoviti gat u Žmanu za što će Županijskoj lučkoj upravi Zadarska županija transferirati pomoć u iznosu 705.000 kuna. Zadarska županija pomoći će i rekonstrukciju trajektne luke Tkon sa 788.000 kuna, sanaciju luke Draženica u Zadru s 325.000 kuna te projekte sanacija luka Mali Iž, Žman i Neviđane.