Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kukljičani treći od 207 folklornih skupina

15.11.2016. 23:00
Kukljičani treći od 207 folklornih skupina


Folkloraši Zadarske županije postigli su ovih dana još jedan veliki uspjeh na nacionalnoj razini. KUD Kukljica s otoka Ugljana osvojio je treću nagradu Hrvatskog sabora kulture, na drugom dijelu 23. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održanom u dvorani Domoljub u Koprivnici.
Na godišnjem susretu folklornih amatera RH u Koprivnici je nastupilo oko 600 folkloraša unutar 14 skupina iz Hrvatske i jedne gostujuće skupine iz Slovenije, kazao je Ante Dragi Bilan, predsjednik KUD-a Kukljica.
Prvi dio Susreta održao se u Čakovcu, te su zajedno sa susretom u Koprivnici nastupila ukupno 22 folklorna ansambala i skupine, te gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine koji su se predstavili s ukupno 35 izvedbi.
– Pravo sudjelovanja na 23. Susretu izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 19 i koje su okupile 207 folklornih skupina s točno 7.245 folklornih amatera diljem Hrvatske, precizan je Bilan.
Prvu nagradu Hrvatskog sabora kulture dobila je Viteška udruga Kumpanjija iz Pupnata na otoku Korčula (Dubrovačko-neretvanska županija), a drugu KUD Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca (Ličko-senjska županija).
– Veliko je priznanje i osobita čast što je KUD Kukljica u Koprivnici bila dio biserja koje dolazi sa svih krajeva Hrvatske, jer preko njih prenosimo i širimo našu kulturnu baštinu i tradiciju, naglasio je prvi folkloraš Kukljice.
Ova manifestacija održala se u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Susret je pratilo tročlano stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, prof. Ivica Ivanković i mag. mus. Tomislav Habulin, koje je proglasilo najuspješnije i po završetku koncerta održalo okrugli stol s voditeljima skupina, govori Bilan.
Osim starih kukljiških pjesama KUD Kukljica je otplesao kola “Kada obučem bilu košuljicu” i “Od kada sam se na svit porodio”.