Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obiteljski turizam u Zadru čini 75 posto smještaja

15.11.2016. 23:00
Obiteljski turizam u Zadru čini 75 posto smještaja


Sljedeća dva dana Zadar će biti centar obiteljskog turizma, koji u hrvatskoj turističkoj priči ostvaruje otprilike trećinu turističkog noćenja. Jučer je u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, zadarski župan Stipe Zrilić otvorio 3. Forum obiteljskog smještaja na kojem se očekuje oko 1.500 sudionika. Uz Zadarsku županiju, Forum su zajednički organizirali Hrvatska gospodarska komora, TZ Grada Zadra i Zadarske županije. U uvodnom dijelu potpredsjednik HGK Josip Zaher podsjetio je kako se u Hrvatskoj preko 80.000 domaćinstava bavi obiteljskim turizmom.
– S preko 500 tisuća kreveta, obiteljski turizam čini više od 60 posto smještajnih kapaciteta u turizmu te ostvaruje trećinu ukupnog broja noćenja. Obiteljski turizam godišnje uprihodi preko 2 milijarde eura te ostvari preko 100 milijuna eura investicija, rekao je Zaher najavljujući za sljedeću godinu još veće investicije, napose u hotele.
Uz titulu najbolje turističke destinacije u Europi u obiteljskom turizmu Zadar bilježi povećanje od čak 26 posto. Za ilustraciju, samo u segmentu kruzer turista, rekao je pročelnik za obrtništvo Grada Zadra Ivica Katić, Zadar sljedeće godine očekuje 135.000 dolazaka. Direktor TZ Zadra Ante Rados dodao je kako obiteljski turizam u Zadru čini 75 posto smještajnih kapaciteta, dok hoteli čine svega 17 posto kapaciteta. Koliko je obiteljski smještaj rastao svjedoči podatak da je 2006. na Poluotoku bilo svega osam iznajmljivača, dok ih je danas preko 400.
– Turizam u Zadru nije priča vezana samo za Diklo, Puntamiku ili Arbanase, već se razvija i na Plovaniji, Smiljevcu, u svim dijelovima grada, rekao je Rados.
Kao turističke prednosti Zadarske županije župan Stipe Zrilić naveo je zemljopisni položaj, razvedenu obalu sa 116 otoka i otočića, laku dostupnost i prometnu povezanost, izuzetno bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, ali i vrhunsku gastronomiju.
– Dolaskom niskotarifnih avioprijevoznika na naše područje, a što je najviše posljedica provedbe projekta zajedničkog oglašavanja zadarske turističke regije u promotivnim kampanjama niskotarifne aviokompanije Ryanair, broj turista počeo je rasti, osobito onih koji, za razliku od gostiju koji dolaze automobilima najčešće na duži obiteljski odmor, ostaju na našem području nekoliko dana u kojima žele vidjeti i osjetiti što više, a zatim kreću u istraživanje ostalih dijelova naše lijepe zemlje. U Zračnu luku Zadar u deset mjeseci ove godine sletjelo je 3.889 zrakoplova kojima je prevezeno 510.518 putnika, a Zadarsku je županiju u razdoblju od siječnja do rujna ove godine posjetilo ukupno 1.291.593 gostiju ostvarivši 8.021.760 noćenja, pohvalio se župan Zrilić okupljenima rekavši kako se upravo u tom kontekstu pojačala i potreba za smještajem. Kako hotelskih kompleksa ima relativno malo, otvorio se prostor za privatne iznajmljivače i to osobito na području grada.
– U ovom trenutku u Zadarskoj županiji registrirano je 161.096 ležajeva, od čega 100.818 u domaćinstvima. Udio privatnog smještaja u ukupnom broju smještajnih jedinica iznosi preko 60 posto, a broj aktivnih iznajmljivača prelazi dvanaest tisuća. Iskreno se nadam da ćemo zajedničkim snagama, i to prije svega strateškim planiranjem i kvalitetnom provedbom razvojnih projekata u turizmu, Zadarsku županiju učiniti još poželjnijom destinacijom koja će privlačiti sve kvalitetnije goste, a time i podići gospodarski rast općenito, zaključio je župan Stipe Zrilić.