Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Počinje Tjedan talijanske kuhinje

15.11.2016. 23:00
Počinje Tjedan talijanske kuhinje


Tjedan talijanske kuhinje održat će se diljem svijeta od 21. do 27. studenog, a Zadar se aktivno pridružuje ovoj manifestaciji. Organizator zadarskog Tjedna je Udruga Dante Alighieri iz Zadra, uz potporu Zajednice Talijana u Zadru.
Tjedan talijanske kuhinje posvećen je tradiciji talijanskog kuhanja. Kuhinja je jedna od bitnih sastavnica talijanskog identiteta i kulture. Manifestacija se održava diljem svijeta, u brojnim zemljama, a na programu su predavanja, seminari, izložbe, tečajevi kuhanja…
Svečano otvorenje manifestacije u Zadru održat će se u ponedjeljak, 21. studenog u prostorijama Zajednice Talijana, s početkom u 11.30 sati. Pritom će se održati degustacija talijanskih proizvoda. U utorak, također u Zajednici Talijana, s početkom u 17.30, je na rasporedu seminar koji će održati prof. Kornelija Appio Giunio, pod nazivom “Il caffe, nettare degli dei, e la prima colazione italiana”.
U srijedu, 23. studenog, s početkom u 12 sati, u prostorijama ZT priređuje se projekcija filma i dokumentarnih filmova o talijanskoj kuhinji za studente talijanistike, a potom i degustacija talijanskih proizvoda. Istog dana, s početkom u 17.30, u Dječjem vrtiću Pinocchio održat će se radionice o talijanskom doručku za djecu i roditelje toga vrtića. U petak, 25. studenog, na programu su dvije radionice u prostorijama Zajednice Talijana. U 11.30 sati održat će se kreativna radionica o talijanskoj kuhinji za djecu osnovnih škola koju predvodi Ivana Radović i Elena Kiprovska Knežić. Njih dvije će predvoditi i radionicu i izložbu “Božićna tjestenina” djece Osnovne škole Bartola Kašića. U prostorima Udruge Dante Alighieri u subotu s početkom u 11.30 sati, otvorit će se izložba radova djece koja pohađaju tečaj crtanja kod Eugenije Sikirić i Damira Kamenara. Istog dana, s početkom u 17.30 sati, u prostorijama Zajednice Talijana, održat će se kreativna radionica o talijanskoj kuhinji za djecu koja idu na tečaj, a predvodit će je prof. Ivana Radović.
U nedjelju, 27. studenog, u prostorijama Udruge Dante Alighieri, na programu je kava, cappuccino i croissant za svih.