Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Danas film o herojima Domovinskog rata, sutra mimohod

17.11.2017. 08:17
Danas film o herojima Domovinskog rata, sutra mimohod


Već desetu godinu zaredom Osnovna škola Zadarski otoci s udrugama iz Domovinskog rata organizirana dane sjećanja pod motom "Da se ne zaboravi" žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i Nadina, sela u kojemu je u studenome prije 26 godina stradalo uglavnom starije stanovništvo, ono koje se našlo u blokadi JNA i srpskih paravojnih postrojbi. U OŠ Zadarski otoci predstavljen je jučer program događanja koji se održava danas i sutra, 17. i 18. studenoga.


"I oni su Hrvatska"
– Ove godine će se 17. studenog u našoj školi prikazati film "I oni su Hrvatska", a to će biti sat povijesti za učenike nižih razreda, pozvani su i njihovi roditelji i nastavnici, ali i građani. Film je djelo zadarskih autora, branitelja i sniman je na području Zadarske županije, a u njemu glume djeca branitelja. Nažalost, naša djeca malo znaju o herojima Domovinskog rata i o tome im govori i ovaj film.
Tradicionalni mimohod sjećanja održat će se u subotu 18-og i on će započeti okupljanjem na Narodnom trgu s početkom u 17. 30 sati, kazala je Jasminka Bašić, koordinatorica programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina, inače učiteljica u OŠ Zadarski otoci.
U ime braniteljskih udruga govorio je Tihomir Bakarić, savjetnik zadarskog gradonačelnika za branitelje, koji je naglasio kako se ove godine ruta mimohoda promijenila.


Braniteljske udruge i Tornado
– Okupljanje na Narodnom trgu bit će od 17. 30 do 18 sati, a relacija se malo promijenila u odnosu na prošle godine. Krenut ćemo preko mosta, Voštarnice, Višnjika, zatim ćemo prijeći čitavu Vukovarsku ulicu sa zaustavljanjem kod murala koji je posvećen stradanju Vukovara i Škabrnje, kazao je Bakarić. Uz braniteljske udruge u mimohodu će sudjelovati i udruga navijača Tornado. Od Narodnog trga planirano je da kolona bude najprije u tišini, a nakon toga u molitvi.
– Pozivaju se građani da se priključe mimohodu na onim lokacija gdje žive, važno je da sve prođe u tišini i dostojanstveno, naglasila je Bašić. Lampioni će biti zapaljeni na Narodnom trgu i na svim mjestima rute. Bašić je naglasila kako se ovom prigodom treba prisjetiti i stradanja Nadina, u kojemu je dan nakon pokolja civila u Škabrnji 19. studenog 1991. godine stradalo stanovništvo koje se našlo u obruču neprijatelja. Na predstavljanju programa Dana sjećanja u ime braniteljskih udruga sudjelovali su još i Ante Kardum iz zadarske HVIDRA-e, Radomir Kadija, pripadnik slavne 4. gardijske brigade i Željko Turić, predsjednik Udruge SG SOD "Damir Tomljanović – Gavran".