Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ključ je u prijateljstvu i radu

Autor:

15.12.2008. 23:00
Ključ je u prijateljstvu i radu

Foto: Filip BRALA



Nama su u klubu ipak najbitnija djeca kojoj smo pružili priliku kakvu ja osobno nisam imao – kaže Klarica
Povijesni uspjeh košarkaša Voštarnice pobjedom nad prvoligašem Svjetlosti i plasman među 12 najboljih u Kupu Krešimira Ćosića, odjeknuo je daleko izvan granica Zadra te ih je ta pobjeda dovela u poziciju da eventualnim uspjehom u Jazinama protiv Zaboka ovog vikenda izbore utakmicu protiv euroligaša Cibone, što je samo po sebi veliki događaj za tako mali klub koji svoju egzistenciju proživljava igrajući u A-2 ligi jug. No, da ovakav uspjeh nije slučajan, dokaz je konstantnost koju ima Voštarnica ove sezone uzimajući u obzir podatak da su u 15 službenih utakmica ove sezone čak 14 puta pobijedili. Čemu ili komu pripisati takvu sportsku idilu koja, doduše, jest na nižoj razini jer su u pitanju uglavnom drugoligaške relacije, ali uzimajući u obzir da takav klub funkcionira uglavnom na amaterskoj osnovi, da su financije i uvjeti za rad minimalni, a svi akteri od igrača preko struke do uprave rade na pogon golemog entuzijazma, onda ova priča poprima sad već epske razmjere tipa one biblijske epizode o Davidu i Golijatu. U ovom slučaju, David je mali kvartovski klub Voštarnica, a Golijat svi oni koji minoriziraju velike stvari, običnom oku nevidljive, koje se u ovom klubu događaju. Upravo na takve situacije je i ukazao predsjednik Voštarnice Tomislav Klarica, koji je nakon slijeganja dojmova poslije povijesne pobjede nad Svjetlosti posebno apostrofirao u čemu je tajna uspjeha Voštarnice.
Marijan i Rajko
– Uspjeh Voštarnice se može svesti na samo dvije jednostavne riječi koje u primijeni i nisu baš tako jednostavne, a to su prijateljstvo i rad. Kao predsjednik ovako malog kluba tražio sam samo to i to sam i dobio posredstvom dviju osoba. Preko Marijana Bulića, ikone Voštarnice, momka koji je od prvih dana u klubu i koji je lider ove momčadi, uspio je skupiti sve igrače na jedan skup i svi zajedno su odlična klapa koja se uzajamno pomaže, dok sam u treneru Rajku Vidakoviću našao osobu koja svojim danonoćnim radom drži momčad na ovakvoj razini. Kad radite s pravim, dobrim ljudima nema nerješivih stvari i sve je puno lakše. To vam je naše bogatstvo u kojem nije bitan ni novac ni slava nego jednostavne stvari koje život čine – istaknuo je predsjednik Klarica.
Od 2003. godine, kad je Voštarnica revitalizirana i krenula kao skup momaka iz kvarta da bi odigrali Ljetnu košarkašku ligu, do danas ste svaku godinu išli stepenicu više. Sad ste u situaciji da se borite za prvo mjesto u A-2 ligi koje vodi u kvalifikacije za Prvu ligu, a u Kupu ste dogurali jako daleko. Rastu li i ambicije?
– Sigurno da nam rastu i ambicije, ali se ne opterećujemo previše jer želimo uživati u trenutku koji imamo i, vjerujte, sad nam je najljepše. Sve što smo postigli do sad je rezultat jedne velike predanosti samom radu, prijateljstvu i neiskvarenosti koju nosi ova razina natjecanja. Pritom najviše mislim na to da momci u Voštarnici ne igraju za novac nego za dušu, a to je ono najbitnije za pravu atmosferu. Ulaskom u viši rang mnoge stvari bi se morale mijenjati i tu bi već neki drugi motivi bili prisutni. Iako se mi ne odričemo ambicija. Idemo iz utakmice u utakmicu i trebamo nastaviti s pobjedama pa ćemo vidjeti. U ligi su Kaštela superiorna i moramo čekati njihov kiks da se ravnopravno ubacimo u trku za prvo mjesto, dok smo u Kupu već napravili odličan rezultat iako ne mislimo tu i stati.
Nisu samo seniori
Bitno je istaknuti u ovoj cijeloj priči da KK Voštarnica nije samo seniorski sastav, nego je u pogonu kluba još 300 djece koja treniraju u različitim dobnim skupinama, zatim Škola košarke te od ovog ljeta i ženska ekipa koja sudjeluje u A-2 ligi.
– To je dokaz pravog sustavnog rada koji imamo u klubu. Nama su u klubu ipak najbitnija djeca kojoj smo pružili priliku kakvu ja osobno nisam imao. Istina je da ta djeca treniraju u neljudskim uvjetima u dvoranici Osnovne Škole Šime Budinića, ali bar smo ih nekoliko sati dnevno odvratili od opasnosti ulice i droge, a pritom smo im pružili kvalitetan rad s priznatim stručnjacima. Imamo Školu košarke, pretkadete, kadete, juniore, osnovali smo Ženski košarkaški klub u kojem su dobile priliku sve one cure koje nisu mogle dobiti priliku u Zadru. Na kraju su rezultati dokazali da smo na pravom putu. Imamo juniore koji su prvaci Dalmacije, kadeti su treći, seniori nikad bolji.


 BIT ĆE I PREMIJA


Jesu li pale i neke premije nakon velike pobjede nad Svjetlosti?
– Obećao sam igračima nagradu ako prođemo Zabok i to iz svojeg džepa. Inače se igrači nisu navikli na premije, ali su sigurno zaslužili nagradu nakon uspjeha u Kupu. No, sigurno im to nije najbitnija stvar i najveća motivacija za igru.




 ČAROBNJACI


Kako se uspije sve to stići i organizacijski i financijiski, poznavajući tešku situaciju koja je prisutna u svim porama društva?
– Tu treba biti pravi čarobnjak. Za uzdržavanje svih pogona nam treba više od 400 tisuća kuna godišnje. Nešto sitno dobijemo od Grada (80 tisuća kuna) i članarina, a ostatak uglavnom iz mojeg džepa. No, istaknuo bih i tri osobe kao ključne u razvoju Voštarnice kao kluba, koje su svojim altruizmom pružile ruku pomoći. Mislim na Branka Ganzulića, Svemira Bašića i Dubravka Milina Kviska.


 VOŠTARNICA OVE SEZONE


A- 2 liga
1. kolo: Voštarnica – Vodice 82:68
2. kolo: Mislav – Voštarnica 69:80
3. kolo: Voštarnica – Pet bunara 75:73
4. kolo: Kaštela – Voštarnica 72:55
5. kolo: Voštarnica – Omiš Galeb 77:69
6. kolo: Cetina – Voštarnica 57:80
7. kolo: Voštarnica – Klesari Kebo 73:56
8. kolo: Voštarnica – DOŠK 85:72
9. kolo: Dalvin Voštarnica 60:72
Kup Krešimira Ćosića
1. krug: slobodni
2. krug: Sukošan – Voštarnica 61:88
3. krug: Voštarnica – Jazine 77:71
4. krug: Vodice – Voštarnica 69:76
5. krug: Voštarnica – Mislav 70:66
6. krug: Voštarnica – Torpedo 71:65.
2. dio, 1. krug Voštarnica – Svjetlost 73:67
2. dio, 2. krug: Voštarnica – Zabok (19.12, 17 sati)