Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vršanima više stipendija

Autor: Jurica Predovan

15.12.2008. 23:00
Vršanima više stipendija

Foto: Jurica PREDOVAN



Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da imamo stopostotni porast u dodjeljivanju stipendija u odnosu na prošlu godinu. To ujedno znači da se sve više mladih Vršana i Poljičana odlučuje za visokoškolsko obrazovanje te redovno polažu ispite, što je jedan od osnovnih kriterija pri dobivanju stipendija, zaključila je načelnica Sandra Vukić
Jamstvo razvoja svakog mjesta i općine upravo je visokoobrazovana mladež, a sudeći po programu koji je započet prošle godine na području općine Vrsi, već drugu godinu zaredom poticanje i financiranje odličnih učenika i redovnih studenata pokazalo se i više nego opravdanim. Na posljednjoj sjednici Općinskog poglavarstva razmotrene su sve prijave pristigle na natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija te se utvrdilo da je ovogodišnji interes mnogo veći u odnosu na prošlu godinu.
46 prijava
Naime, na prošlogodišnji natječaj za dodjelu stipendija prijavilo se ukupno 22 mladih, koji su zadovoljili kriterije i kojima je dodijeljena stipendija, dok se ovu godinu na natječaj prijavilo 46 učenika i redovitih studenata koji su ostvarili prava na dodjelu stipendije.
Ovaj tjedan studente je u prostorijama Općine primila načelnica Sandra Vukić te su svečano potpisani ugovori o dodjeli stipendija. Stipendije su dodjeljivane po uspjehu u protekloj školskoj godini, a visina stipendije iznosi od 300 do 500 kuna mjesečno. Ovom prilikom stipendije je primilo 11 učenika i 35 studenata među kojima su bili:
Alen Perković, Ana Ćošić, Ana Horvat, Ana Rončević, Andre Begonja, Andrea Perković, Andrea Vukić, Anita Predovan, Antonia Jordan, Barbara Mrkela, Barbara Perinić, Branka Marinković, Brankica Perinić, Domagoj Diklić, Dragana Marinković, Ines Vukić, Iva Alerić, Iva Perinić, Ivan Perinić, Ivan Šešelj, Ivana Vukić, Ivona Vukić, Jelena Jordan, Jelena Maraš, Kristina Jordan, Lucija Mrkela, Lucija Predovan, Luka Božić, Luka Perković, Maja Jurlina, Marija Jordan, Marija Jurlina, Marija Kojić, Mario Milutin, Marko Rončević, Marko Tkalčec, Mate Predovan, Matea Pilato, Mihaela Stojak, Nikolina Marinković, Paula Božić, Petra Perinić, Tanja Marinković, Valentin Vučković, Vedrana Perković i Vera Marinković.
Ovo je druga godina da se dodjeljuju stipendije, a kako nam je rekla načelnica Vukić, s ovim programom nastavit će i sljedećih godina te će nastojati iz godine u godinu povećavati sredstva kojima će pomagati studentima te im na taj način omogućiti lakše školovanje. Također je istaknula da je oduševljena ovako velikim brojem stipendija.
Kriterij uspjeha
– Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da imamo stopostotni porast u dodjeljivanju stipendija u odnosu na prošlu godinu. To ujedno znači da se sve više mladih Vršana i Poljičana odlučuje za visokoškolsko obrazovanje te redovno polažu ispite, što je jedan od osnovnih kriterija pri dobivanju stipendija. I ubuduće ćemo davati ovakve stipendije, dapače, očekujemo iz godine u godinu sve veći odaziv, jer jedan od naših prioriteta je ulaganje u djecu i mlade sve do završetka studija, zaključila je načelnica Sandra Vukić.
Ulaganje u djecu i mlade u Općini Vrsi jedan je od ključnih prioriteta, a tome najbolje svjedoči i podatak da se svaki mjesec u te svrhe izdvaja preko 60.000 kuna. Namijenjena sredstva odnose se na subvencioniranje smještaja vrtićke djece, prijevoz za đake srednjih škola trećeg i četvrtog razreda, kao i stipendije za odlične učenike osnovne škole te za studente koji redovno polažu ispite.
Ovom prilikom primanju kod načelnice Vukić odazvalo se desetak studenata i đaka koji nisu bili spriječeni obvezama te su kazali da su veoma zadovoljni što općinska vlast ima razumijevanja za studente i njihove probleme.
Svi studenti stječu prava na stipendiju tjekom redovnog visokoškolskog obrazovanja, pod uvjetom da redovno upišu sljedeću akademsku godinu, a u suprotnom gube pravo na stipendiju.