Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jedino rješenje IPARD programi

Autor: Ivan Stagličić

15.12.2009. 23:00
Jedino rješenje IPARD programi

Foto: Vedran SITNICA



Trenutačno stanje u Veletržnici Benkovac je takvo da se sa sigurnošću ne može reći kada će ona preuzeti funkciju za koju je bila predviđena, stoji u odgovoru Danijela Segarića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu


Problem trženja voća, točnije jabuka o kojem je bilo dosta govora i na državnoj razini stigao je i u klupe zadarske Županijske skupštine. Tako je vijećnik Nikola Turčinov postavio vijećničko pitanje u kojem se interesirao za mogućnosti županijskog sudjelovanja u pomoći voćarima u kojem je istaknuo:
– Da naši uzgajivači jabuka i ostalog voća i ostalih proizvoda koji su u sličnoj situaciji imaju mogućnost svoje proizvode pohraniti i sačuvati u specijaliziranim rashladnim kapacitetima njihov bi rok trajanja bio duži i time bi naši uzgajivači i proizvođači bili u jačoj situaciji u odnosu na uvoz. Dakle, postoje li planovi da se na području naše Županije sagrade takvi objekti, odnosno što Županija može napraviti po tom pitanju?
Na pitanje je odgovorio Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu koji je između ostalog podsjetio kako je ovaj Upravni odjel od 2004. do danas za sufinanciranje nabave sadnog materijala za podizanje višegodišnjih nasada izdvojio oko sedam milijuna kuna. Što se tiče specijaliziranih rashladnih uređaja za skladištenje voća, pročelnik Segarić je kazao kako oni već postoje i to u sklopu Veletržnice Benkovac koja je i bila zamišljena kao središnje mjesto skladištenja i trženja poljoprivrednih proizvoda.
– Međutim, trenutačno stanje u toj tvrtki je takvo da se sa sigurnošću ne može reći kad će ona preuzeti funkciju za koju je bila predviđena. S obzirom da su županijska proračunska sredstva koja se koriste za poljoprivredu najvećim dijelom usmjerena na projekte za natapanje, nije realno za očekivati da Županija značajnije sudjeluje u izgradnji takvih objekata. Stoga se kao najrealnije nameće rješenje, a to je i preporuka Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, korištenje predpristupnih fondova EU, točnije IPARD program – Prioritet 1 – poboljšanje tržišne efikasnosti i provedba EU standarda, mjerama 101 i 103 koje podržavaju izgradnju takvih objekata, stoji u odgovoru Daniela Segarića gdje se navodi i da bi se natječaj za te projekte trebao otvoriti sredinom ovoga mjeseca, a trajat će 60 dana.
Razvojna agencija Zadarske županije spremna je pomoći u izradi prometne dokumentacije i pružiti ostalu tehničku pomoć pri izradi projekata poljoprivrednim gospodarstvima upisanim u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i obveznicima PDV-a te obrtima i poduzećima u privatnim ili do 25 posto u državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne i regionalne samouprave.