Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Filozofija je jedna od najstarijih znanosti

15.12.2010. 23:00
Filozofija je jedna od  najstarijih znanosti


Prigodnim sadržajima Zadar je kroz prethodna tri dana obilježio  “Svjetski dan filozofije”. Obilježavanje dana, pa i mjeseca  filozofije, bilo je smješteno na  Sveučilište u Zadru, a za ovogodišnju organizaciju pobrinuli su se Hrvatsko filozofsko  društvo, te Odjel za filozofiju  Sveučilišta u Zadru. Tako se  Sveučilište u Zadru pridružilo  ostalim hrvatskim sveučilištima na kojima se ovaj dan  obilježava posebnim aktivnostima. Obilježavanje je započelo u ponedjeljak filozofskom radionicom “Maske suvremenog nihilizma” pod vodstvom dr. sc. Marka Vučetića  koja je održana u Klasičnoj  gimnaziji Ivana Pavla II.  Uključivši na taj način i mlađe  generacije koje se tek pripremaju za fakultet organizatori su htjeli s jedne strane  popularizirati filozofiju, a s  druge strane pokazati šire interesne sfere filozofije i utjecaj na društvo i zajednicu u  kojoj živimo i radimo.
Filozofija je stara već tisućljećima, a naše Sveučilište  sa svojim Odjelom za filozofiju također se pridružuje  njezinom njegovanju i razvijanju. Unatoč skepticima  pročelnik Odjela za filozofiju  Sveučilišta u Zadru Borislav  Dadić tvrdi, dok je svijeta bit  će i filozofije.
– Filozofija je jedna od najstarijih znanosti kojoj mračni  proroci stalno proriču kraj, a  ona nikako da završi. A to  vam je zbog naravi ljudske.  Mi možemo promijeniti odjeću, možemo promijeniti frizuru, ali svoju narav ne  možemo promijeniti. Ta je  narav usmjerena prema istini  što je još davno dobro definirao Aristotel. Svaki čovjek  na neki način je filozof, na  našem Sveučilištu ta filozofija  njeguje se na  znanstveni  način, a taj način neophodan  je bilo u društvenoj zajednici  bilo u ostalim filozofskim, sociološkim i drugim područjima, istaknuo je pročelnik Dadić.
Na tragu istine koja je oduvijek bila bit filozofije i ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana filozofije bilo je  posvećeno upravo istini. Tako  su i dva predavanja kojima je  obilježavanje Svjetskog dana  filozofije bilo otvoreno bila  posvećena toj temi. Prvo predavanje pod nazivom “Ornitološka dimenzija istine”  održao je pred brojnim studentima i nekolicinom profesora prof. Dr. sc. Lino  Veljak, predsjednik Hrvatskog filozofskog društva. On  je istaknuo kako je  pitanje  istine staro koliko i sam čovjek, ali na njega nikad neće  biti odgovoreno. Baš zbog  takvih pitanja koja nikad neće  dobiti svoj konačan odgovor  postoji filozofija i dok postoje  ona postojat će i potreba za  filozofijom. Nakon njega predavanje je održao i doc. dr. sc.   Hrvoje Jurić pod nazivom  “Humanizam i transhumanizam”. Zadnjeg dana obilježavanja dana filozofije, u  srijedu, održan je okrugli stol,  a nit vodilja nekoliko predavanja opet je bila vječna i  neodgovorena zagonetka istina. Tako je održano nekoliko predavanja nakon kojih  su vođene male rasprave na  temu.  Rasprave su naravno  dovele do novih pitanja i donijele nekoliko različitih  mišljenja od kojih je svako na  svoj način bilo istinito, jer  upravo to i jest bit filozofije  dopustiti svakome pravo da  svoje mišljenje iznese i pokuša ga što bolje obrazložiti.