Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Kako se kupovala i prodavala zadarska Maraska?

15.12.2010. 23:00
Kako se kupovala i prodavala zadarska Maraska?


Austrijski dnevni list Krone Zeitung jučer je pozivajući se na izvještaj SOA-e objavio kako bi austrijske vlasti trebale ispitati Ivu Sanadera o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj, posebice ističući preuzimanje vlasništva nad zadarskom Maraskom od Walter Wolfa nakon što im više nije mogao vraćati kredit


Vijest o uhićenju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i jučer je punila stupce kako lokalnih, tako i stranih medija, a u austrijski dnevni list Krone Zeitung išao je korak dalje navodeći kako je u interesu austrijskih vlasti iskoristiti ovu priliku za ispitivanje Sanadera o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj, u što je, navodi Zeitung, nesumnjivo jako dobro upućen.
Pozivajući se na izvještaj SOA-e iz 2007. godine pisan na 84 stranice, Zeitung posebice ističe poslovne veze Hypo banke i austrijsko-kanadskog poduzetnika Waltera Wolfa, svjetski poznatog ponajviše po istoimenim cigaretama. Navode kako je Wolf još 2001. godine kreditom Hypo Alpe Adria banke kupio zadarsku Marasku, tvornicu pića poznatiju po brendu Maraška i likeru Maraskino. No, osim proizvodnje pića tvrtka Maraska Wolfu je bila zanimljiva i zbog vlasništva nad 15.000 hektara zemljišta, a na jednom od njih planirao je pokrenuti građevinski biznis.
Poslovna suradnja zapela s 2003. na 2004. godinu, kada je Wolf upao u poslovne probleme te nije uspijevao na vrijeme otplaćivati dospjele rate kredita. Prije razlaza s Hypo Alpe Adria Bankom on je Marasku najprije ustupio lihtenštajnskoj tvrtki “Maraska handels und vertriebs gmbh” u formalnom vlasništvu tamošnje odvjetničke zaklade “Bordium”, da bi potom suradnja pukla kada je tadašnji prvi čovjek Hypo banke za Hrvatsku Günter Striedinger naredio da banka preuzme vlasništvo nad Maraskom.
Walter Wolf je nakon toga tužio Hypo, ali je i iza kulisa odlučio zagorčati život austrijskoj banci putem svojih veza u američkoj CIA-i, a osim toga u Austriji, Kanadi, Njemačkoj i USA plasirao je priču kako Hypo s nekolicinom visokopozicioniranih hrvatskih političara iz desne frakcije HDZ-a uništava gospodarski i politički Hrvatsku izvlačeći prljavi novac zajedno s ratnim profiterima i perući ga potom ponajviše u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, piše Krone Zeitung pozivajući se na izvještaj hrvatskih obavještajnih službi POA-SOA.
Nadalje, Zeitung ističe kako je u to vrijeme u Hypo banci intervenirao tek izabrani premijer Ivo Sanader, naglašavajući da Striedingerov način poslovanja šteti Hypo Alpe Adria grupi u Hrvatskoj, a nakon toga je tadašnji šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer unajmio privatnog detektiva Dietmara Guggenbiechlera da istraži Sanaderove tvrdnje. Austrijski dnevnik napominje kako je zanimljivo to što je kasnije Kulterer Guggenbiechleru odobrio i loš kredit, koji ovaj nije mogao vraćati, a bankar je potom tvrdio da je to učinjeno pod pritiscima i garancijama pokojnog koruškog župana Jörga Haidera. A upravo nakon Sanaderova uhićenja u medijima se oglasio i Kulterer preko svog odvjetnika poručivši da treba i Ivu Sanadera ispitati oko Afere Hypo, ali i da on s bivšim premijerom nije nikada imao bliske odnose. Suprotno njemu, javljaju austrijski mediji, privatni detektiv Guggenbiechler tvrdi kako ima snimku Wolfganga Kulterera na kojoj ovaj govori o svom “bliskom prijatelju Ivi Sanaderu”.


Wolf ostao i bez Lamjane




Jednako kao i tvrtku Maraska u isto je vrijeme kreditom Hypo Alpe Adria banke Walter Wolf kupio i remontno brodogradilište Lamjana koje je, upravo kao i Maraska, doživjelo istu sudbinu nakon njegova financijskog kraha 2003. godine. Wolf Lamjana je nakon preuzimanja banke kasnije prodana Jupiter Adria fondu AG registriranom u Švicarskoj.