Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tražbine vjerovnika nešto manje od 53 milijuna kuna

15.12.2010. 23:00
Tražbine vjerovnika nešto  manje od 53 milijuna kuna


Jučer su se na ročištu okupili najveći vjerovnici, a samo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj Marituna duguje oko 9 milijuna kuna


Pod predsjedanjem sutkinje Ardene Bajlo jučer je na zadarskom Trgovačkom sudu održano prvo izvještajno ročište u svezi stečaja tvrtke Marituna. Marituna je, kao što je poznato, jedna od tvrtki iz sustava zadarskog Tankerkomerca koja je nedavno otišla u stečaj zbog enormnog duga od oko 190 milijuna kuna. Stoga su se jučer na ročištu okupili najveći vjerovnici, a samo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj Marituna duguje oko 9 milijuna kuna.
Prema stečajnom upravitelju Milanu Ljubičiću, razlog agonije Maritune koja je trajala protekle četiri godine, prije svega je drastičan pad cijene tuna na svjetskom tržištu koji je iznosio i do 90 posto, što je za posljedicu imalo i dodatan pad cijene plave ribe. Na sve su se to nadovezale i kvote koje su ograničile ulov, ali i aktualna ekonomska kriza ili recesija. Zbog svega toga, Marituna nema nikakvih uvjeta za poslovanje, a od 33 zaposlena, 20 je preuzeo Tankerkomerc. Marituna je ostavila nešto imovine čijom bi se prodajom trebali namiriti vjerovnici. To su prije svega brodovi Mežanj, Tonka, Mingo, Molo i Marituna čija je ukupna vrijednost iznosi nešto manje od 25 milijuna kuna. Međutim, neki od tih brodova predmet su parničnog postupka. Tako je zbog kredita u vrijednosti 5 milijuna kuna, Hrvatska banka za obnovu i razvoj pokrenula parnicu za tri broda: Mingo, Molo i Marituna. Za Mežanj i Tonku parniče se Croatia osiguranje i Porezna uprava Ministarstva financija. Kao imovina utvrđena su i dva osobna automobila marke lancia i mazda ukupne vrijednosti 45.000 kn, ali oprema u pogonu za preradu ribe vrijedna nešto manje od 3,6 milijuna kuna. Na uskladištenu ribu vrijednu 70.000 kuna pravo polaže Ministarstvo financija. Međutim, Marituna ima aktivne i dvije parnice kojom pokušavam naplatiti isporučenu ribu Kali Tuni vrijednu 8 milijuna kuna te parnicu protiv Kluba za podvodno istraživanje Mornar. Stečajni upravitelj Milan Ljubičić priznao je potraživanja u iznosu oko 5 milijuna brutto i to za prvi isplatni red u kojem se nalaze radnici i država s tim da tražbine svih vjerovnika nazočnih na ročištu iznose nešto manje od 53 milijuna kuna.
 


STEČAJ MATAŠA: Dug od 63,5 milijuna kuna




Za razliku od Maritune, jučerašnja priča oko stečaja Mataša iz Jasenica, nekad vrlo poznatog proizvođača suhomesnatih proizvoda, znatno je kraće trajala. Okupljenim vjerovnicima stečajni upravitelj Frane Negro je rekao da je stečajna masa ove tvrtke trenutačno nula, a dug iznosi oko 63,5 milijuna kuna. Razlog tome jest što je 26 dana prije otvaranja stečaja, cjelokupna imovina predana ili ustupljena drugim društvima u kompleksu Mataš. Podsjetimo se, vlasnik Mataša Mladen Nekić se sumnjiči da je s ciljem da pogorša imovno stanje društva i umanji mogućnost namirenja tražbine Porezne uprave, zaključenjem ugovora prenio imovinu društva na svoja ostala tri trgovačka društva, čime je oštetio Ministarstvo financija za više od 2.467.000 kuna. Nekić se sumnjiči da je kao odgovorna osoba u razdoblju od rujna 2006. do srpnja 2010. godine učinio nedostupnim pokretnine na koje su jedna banka i jedno poduzeće temeljem ugovora o kreditima polagali pravo, onemogućivši ih u naplati tražbine u ukupnom iznosu od preko 12,5 milijuna kuna. Frane Negro je rekao da su zbog svega toga pokrenute parnice, koje su počele jučer te da se vjerovnici mogu namiriti tek nakon okončanja parnica. Dotle, što je zanimljivo, i stečajni upravitelj će raditi bez naplate troškova zastupanja.