Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vještakinja: Optuženi nije opasan po okolinu

15.12.2010. 23:00
Vještakinja: Optuženi nije opasan po okolinu


Iako je na pitanje tužiteljstva da se izjasni o Ćustićevoj potencijalnoj opasnosti po okolinu i od ponavljanja djela, vještakinja psihijatrijske struke decidirano je ustvrdila da Ćustić nema nikakvih duševnih bolesti zbog kojih bi bio opasan, pritvor mu je produljen


Zbog kaznenog  djela iznude u pokušaju jučer  je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Siniši Ćustiću (44), bivšem vlasniku butika Mustang, TO  Atlanta i Beta.
Sumnjiči ga se da je 23.  srpnja oko 1.20 u noći s pištoljem u ruci došao pred obiteljsku kuću direktora sektora poslovnog bankarstva  Rajka Zurka u Posedarju te  da je uz prijetnju smrću od  njega zatražio da mu omogući još jedan kredit, otpiše  kamate za postojeće kredite  u iznosu od oko 6,5 milijuna  kuna, odnosno da mu ishodi  reprogramiranje kredita dok  ne iznađe način za rješenje  financijskog problema u kojemu se zbog lošeg poslovanja našao. Ćustić je za “pozamašnu” svotu banci jamčio  s poslovnim prostorom, stanom površine od 72 metra  četvorna i stanom svog punca. Nad svim nekretninama  banka je još u veljači pokrenula ovršni postupak, a na  jedno, od ročišta za iznos od  svega 420 tisuća kuna prodan  je njegov stan iako je bio  procijenjen na 850, a tržišna  cijena, s obzirom na lokaciju  u staroj jezgri grada, gotovo  mu je trostruko veća. Budući  da je prodaja poslovnog prostora išla malo teže, banka je  privremeno odustala te pokrenula prodaju drugog stana. Upravo to bio je “okidač”  da se Ćustić uputi u banku, a  potom i u Posedarje Zurku  na vrata.
Prijava pet dana  kasnije
Na jučerašnjem ročištu o  okolnostima koje su prethodile prijetnji te nakon realizacije, svjedočili su Damir  Odak, predsjednik kreditnog  povjerenstva u OTP banci i  Valentina Mrkić Budiša, direktorica za naplatu loših potraživanja.
– Zurak me nazvao na telefon i rekao mi da mu je  život ugrožen te da se trebamo naći kako bi o tome  razgovarali, a to smo i učinili  prvi radni dan nakon toga,  što je, koliko se sjećam bio  ponedjeljak. Osim mene i  njega na tom su internom  sastanku bile i kolegice Mrkić Budiša te Helena Banjad.  Zurak nam je ispričao što se  dogodilo, a osim što smo razgovarali o financijskom poslovanju gospodina Ćustića,  došli smo do zaključka kako  sve treba prijaviti policiji –  rekao je Odak dok je Mrkić  Budiša pojasnila da je u nekoliko navrata nakon što  Ćustić više nije mogao podmirivati dospjele rate kredita  razgovarala s njim. Dolazio  joj je, kazala je, u nekoliko  navrata i mogla je primijetiti  kako ga je strašno pogodilo  kada mu je pokrenuta ovrha.
– Sjećam se da je dovodio  neke Talijane koji bi preuzeli  njegov kredit, no to mu je  propalo. Prema meni je on  uvijek bio korektan, nije mi  nikada prijetio, niti sam od  njega osjetila ikakvu opasnost. Poznajem ga još otkako  je bio dječak i zaista nikada  nisam čula da je imao ikakvih  okršaja sa zakonom ili da je  bio nasilan. Međutim, kako  je kolegi prijetio oružjem,  prijavili smo ga jer smo to  ocijenili i kao opasnost za  banku, a i zbog drugih kolega  – ispričala je Mrkić Budiša  koja je na poseban upit Ćustićeva branitelja odgovorila  kako Zurak nikako nije mogao odlučiti o rješenju Ćustićeva kredita. Pojasnila je  kako o tome odlučuje više  osoba, ali da je zaključak bio  da kod njega rješenje nema.  Ispričala je i kako se četiri  dana nakon što je Ćustić Zurku zaprijetio čula s njim, a da  ju je nazvao po dogovoru sa  Zurkom te noći raspitujući se  je li nađeno kakvo rješenje.
Na te njezine riječi reagirala je sutkinja Ana Zrilić  upitavši je zašto im je trebalo  pet dana za prijavu prijetnje  policiji napomenuvši kako  sve izgleda kao da su u tih pet  dana razmatrali mogućnosti  oko rješenja problema, a potom se u nedostatku istoga  odlučili na prijavu. No, Mrkić  Budiša je još jednom istaknula kako je to učinjeno i  zbog kolege Zurka, a i zbog  ostalih zaposlenika u OTP  banci.
Inače, Ćustić je jučer pred  Sudsko vijeće doveden iz  pritvora Istražnog centra u  Zadru u kojemu se nalazi još  od 27. srpnja. Tada ga je,  naime, Zurak prijavio policiji, a svega četiri dana kasnije protiv njega je podignuta  optužnica. Istražni sudac Boris Babić Ćustiću je odmah  po privođenju odredio pritvor zbog mogućnosti od ponavljanja djela, a sudsko ga je  vijeće dvaput produljivalo uz  obrazloženje da razlog i dalje  egzistira.
Pritvo produljen  iako nije opasan
Stoga je zatraženo stručno  psrihijatrijsko mišljenje koje  je na jučerašnjem ročištu iznijela vještakinja dr. Vera  Klarić. Iako je na pitanje  tužiteljstva da se izjasni o  njegovoj potencijalnoj opasnosti po okolinu i od ponavljanja djela dr. Klarić decidirano ustvrdila kako Ćustić nema nikakvih duševnih  bolesti zbog kojih bi bio opasan, sutkinja Zrilić odbila je  prijedlog njegova odvjetnika  Marka Marinovića o ukidanju pritvora, na što je on  uložio još jedan prigovor pozivajući se među ostalim i na  iskaz svjedokinje Mrkić Budiša koja je kazala kako ona  osobno, iako je pokrenula  ovršni postupak nad Ćustićevim nekretninama, od  njega nije osjetila opasnost.
Suđenje se nastavlja, a na  prijedlog tužiteljstva u svojstvu svjedoka saslušat će se  Helena Banjad, pribaviti  mišljenje vještaka psihologa  te na koncu sučeliti psiholog i  dr. Vera Klarić koja je već  dala svoj psihijatrijski nalaz.