Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za bolje sutra zadarskih vina

15.12.2010. 23:00
Za bolje sutra zadarskih vina


Na osnivačkoj skupštini okupili su se vinogradari i vinari te predstavnici vinarskih i vinogradarskih tvrtki: Zoran Pantalon, Damir Jurjević, Mladen Anić, Željko Vrsaljko, Božo Bačić, Željko Uzelac, Josip Ražov, Šime Škaulj, Denis Rako, Zlatko Kaštelanac, Dean Golem i Snježo Sinovčić


Jučer je u Poduzetničkom inkubatoru održana osnivačka skuptšina Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije. Na osnivačkoj skupštinu okupili su se vinogradari i vinari te predstavnici vinarskih i vinogradarskih tvrtki: Zoran Pantalon, Damir Jurjević, Mladen Anić, Željko Vrsaljko, Božo Bačić, Željko Uzelac, Josip Ražov, Šime Škaulj, Denis Rako, Zlatko Kaštelanac, Dean Golem i Snježo Sinovčić. Okupljenima je o ciljevima i idejama o osnivanju ove udruge govorio predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje, Damir Jurjević koji je podsjetio da je područje Zadarske županije bilo do Domovinskog rata jedno od predvodnika u razvoju vinogradarstva i vinarstva na području Hrvatske i u smislu podizanja novih nasada, kao i u stručnim kadrovima. Od 2000. godine na ovamo stasalo je podizanje novih nasada i proizvodnja vina.
– Svi smo još na neki način u povojima u odnosu na velike vinare u Hrvatskoj i u svijetu, ali to ne smije i neće biti razlog da se ne udružimo u jednu kvalitetnu i sposobnu udrugu i ne umanjuje značaj ni vrijednost bilo koje druge udruge. Mi se udružujemo prvenstveno da bismo zaštitili sebe, odnosno svoju proizvodnju i prodaju prvenstveno na našem tržištu, istaknuo je Jurjević te nastavio:
– Tim povodom, a uz veliku inicijativu našeg župana Stipe Zrilića i pročelnika Odjela za poljoprivredu Danijela Segarića, a sve za naše bolje danas, odnosno bolje sutra, ovdje smo na osnivačkoj skupštini donijeli pravu odluku, odluku da osnujemo Udrugu vinara i vinogradara, poručio je Damir Jurjević.
Osnovne zadaće i ciljevi ove udruge bit će stvaranje imagea vina Zadarske županije, kao kvalitetnog proizvoda, širenje tržišta putem organizacije zajedničkih nastupa izložbama, sajmovima i drugim oblicima aktivnostima, podupiranje rada na istraživanju, selekciji i reprodukciji kvalitetnog materijala, podupiranje i pružanje stručne i druge pomoći članstvu, njegovanje i oživljavanje tradicionalnih običaja i svetkovina vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo, promicanje i unapređivanje vinogradarstva i vinarstva u Zadarskoj županiji, organiziranje savjetovanja i predavanja, seminara, kongresa i tribina te drugih stručnih skupova, strukovno povezivanje i stručno i profesionalno usavršavanje članova, suradnja s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i organizacijama u inozemstvu te svim organizacijama koje podupiru rad Udruge, ostvarivanje suradnje s domaćim i inozemnim strukovnim udrugama, a postoji mogućnost i za izdavanje strukovnog časopisa sukladno zakonu, obavijestio je nazočne Jurjević.
Kako je župan Zrilić zbog obveza bio spriječen pribivati osnivačkoj skupštini, nazočne je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Danijel Segarić istaknuvši kako je ovo udruga koja može u raznim različitim projektima biti partner Županiji.
– Također, možda nije nebitno što se ovo događa u prostoru koji se zove Poduzetnički inkubator, što je isto interesantan podatak te da ovo bude poticaj i drugim sektorima u poljoprivredi da se na ovakav način udružuju jer je jedino zajednički nastup na tržištu iznimno bitan, kazao je Segarić.
Osnivači su prihvatili Statut te obavili izbor upravnih tijela Udrugom naglasivši da će se u skorom roku održati još jedan sastanak na kojem će se nastojati okupiti što veći broj vinogradara i vinara s područja Zadarske županije da bi se time još bolje proveli ciljevi ovog strukovnog okupljanja. Prostorije za rad Udruge vinara i vinogradara bit će u Poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu.
 


Za predsjednika izabran Damir Jurjević




Za predsjednika Udruge izabran je Damir Jurjević, a za dopredsjednika  Željko Vrsaljko. Članovi Upravnog odbora bit će Božo Bačić, Željko  Uzelac i Zoran Pantalon. Predsjednik Nadzornog odbora bit će Josip  Ražov, a članovi Šime Škaulj i Mladen Anić, dok će se za mjesto tajnika  raspisati posebni natječaj.