Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na čemu se treba temeljiti pomirba hrvatskog i srpskog naroda?

15.12.2011. 23:00
Na čemu se treba temeljiti pomirba hrvatskog i srpskog naroda?


Od veleposlanika OSCE-a se traži da on osobno kaže koji su po njemu uzroci netrpeljivosti i neprijateljstva između hrvatskog i srpskog naroda u novije vrijeme i što bi to trebalo napraviti da dođe do istinskog mira


Koordinacija 19 udruga okupljenih oko HVIDRA-e Zadar uputila je veleposlaniku OSCE-a u Republici Hrvatskoj Jose Enriqueu Horcajadi Schwartzu otvoreno pismo koje se odnosi na njegove navode izrečene jednom hrvatskom portalu prije gotovo mjesec dana.
U pismu se navodi kako je vijeće OSCE-a preporučilo zatvaranje ureda OSCE-a u Republici Hrvatskoj, ali uz dodatno praćenje napretka u području ratnih zločina i provedbi programa stambenog zbrinjavanja povratnika, zapravo bivših nositelja stanarskog prava.
Za praćenje napretka u navedenom području predlažete neke hrvatske nevladine udruge – Dokumentu, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir iz Osijeka – Osijek, a zahtijevaju i uvid u zajedničke timove policije i tužitelja koji će raditi na najosjetljivijim slučajevima ratnih zločina.
– Gospodine veleposlaniče, zbog transparentnosti nas zanimaju karakteristike preporučenih udruga koje bi poslije vas trebale pratiti tijek sudskih procesa za ratne zločine, piše na početku pisma.
Braniteljske udruge se pitaju što su spomenute udruge do sada napravile na području praćenja, procesuiranja ratnih zločina i koliko je njihov rad koristan interesima Republike Hrvatske te koliki je njihov godišnji budžet i tko ih financira.
– Što se treba napraviti, odnosno čime se zaslužuje financijska potpora kroz projekt ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) da bi se postala jedna od udruga koja će imati uvid u ovako osjetljivo pitanje u Republici Hrvatskoj? Držite li Vi, gospodine veleposlaniče, da Republika Hrvatska ima dobre, poštene, stručne i odgovorne strukture vlasti koje mogu bez nadzora civilnih udruga kvalitetno i u skladu s hrvatskim i europskim zakonima odraditi preostale zadaće prethodno navedene, nastavlja se u pismu.
Nadalje, branitelji pitaju Jose Enrique Horcajada Schwartza je li, kada je govorio o procesu pomirbe, smatrao da bi se trebalo zadovoljiti neke preduvjete, odnosno treba li se pomirba temeljiti na nekim univerzalnim vrijednostima kao što su istina, pravda, poštenje. Od veleposlanika OSCE-a se traži da on osobno kaže koji su po njemu uzroci netrpeljivosti i neprijateljstva između hrvatskog i srpskog naroda u novije vrijeme i što bi to trebalo napraviti da dođe do istinskog mira, a ne samo mira na razini političkih struktura te da navede jedan sličan primjer iz europske povijesti o ovakvoj vrsti pomirenja među narodima.
Pismo su potpisali Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran” Zadar, Udruga “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”, Udruga “Prvi hrvatski redarstvenik” – podružnica Zadar, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, Udruga “Cinaz”, Udruga “Lanterna”, Udruga “Nada”, Udruga odgajatelja “Maraške”, Nezavisni Dragovoljci Hrvatski – Podružnica Zadar, Udruga Dragovoljaca HRM – Zadar, HVIDRA Zadar, Braniteljski portal www.dragovoljac.com, Udruga hrvatskih branitelja 90-96 RH, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran – ogranak Zadar, Udruga Hrvatski plamen, Udruga HVIDRA Sesvete, Zagreb, UHDDR Benkovac, Zbor veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga hrvatski dragovoljac 1991 (UHD91).