Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Igra za Drugu ligu, a ne Skupinu I

Autor: Šime Ćurko

15.12.2012. 23:00
Igra za Drugu ligu, a ne Skupinu I

Foto: Filip BRALA



Splićani su u Zadar došli sa samo jednim osvojenim setom u dosadašnjih devet nastupa. No, na Višnjiku su se predstavili u vrlo dobrom, na trenutke i odličnom izdanju. Dakako, pri tome je im je pomogao i Zadar koji očito ima problema s momčadima iz donjeg dijela ljestvice. Je li riječ motivaciji ili se sastav Marina Masnića jednostavno pretvori u “dizelaša” kada je s druge strane kvalitetnom inferiorniji protivnik, nije nam poznato. Slično poput Opatije i Gornje Vežice, Split je kao autsajder namučio Zadrane i natjerao ih da utakmicu odrade maksimalno ozbiljno do posljednjeg poena. Premda su bili najavljeni da će dobiti priliku u trećem setu mlađi igrači domaćeg sastava minutažu će morati sakupljati na nekim sljedećim utakmicama. Tek kada je Zadar u trećem setu poveo 15:10 u igru je ušao Tomislav Karamarko.
Vodstvo Zadra 2:0
U prvom setu Zadar je od početka držao vodstvo, ali ni približno uvjerljivo kako bi se to moglo očekivati s obzirom na položaj klubova na ljestvici. Split nije dopustio domaćinima odvajanje na osjetniju razliku, pa se tako približio na 18:16. Ipak, Zadar je uspio riješiti set, malo uz pomoć dobrih reakcija u napadu, malo uz pomoć pogrešaka gostiju, uglavnom na servisu i prijemu. A s prijemom su i Zadrani imali poteškoća, što i nije neka novost kad se gledaju neke prethodne utakmice.
U drugom setu gosti su poveli 3:0, potom i 8:5, a najveću prednosti imali su kod 11:6. Ipak, Splićani nisu imali kvalitetu započeto u drugom setu održati do kraja. Konačno su se i domaćini trgnuli s nekoliko dobrih obrambenih reakcija i brzo rezultat okrenuli u svoju korist (16:13 na drugom tehničkom time outu) te poveli 2:0.
Split prijetio do kraja
Nada da će treći set donijeti pravo izdanje Zadrana nije dugo trajala, premda je domaćin imao naizgled sigurnih 18:11. Upućivalo je to na mirnu završnicu kada gosti serijom 6:0 dolaze na 18:17. Negativan niz domaćih prekida Šestan za 19:17, ali eto Splita i na 19:19. Gosti su shvatili da im se nudi set i odlučili su dati maksimum kako bi priliku ugrabili. Poveli su 22:20 kada Marin Masnić zove minutu odmora i povlači iz igre Karamarka sa mjesta tehničara te vraća iskusnog Grubišića. Nakon 23:22 Fuzulova lopta sretno se odbija preko mreže za 23:23. Međutim, Split je nakon promašenog Fuzulovog servisa dobio prvu set loptu. Do 24:24 dolazi se nakon što se lopta od Mate Šimca odbila u strop dvorane. Split potom ima 25:24, ali odlična Šestanova reakcija vraća sve na početak (25:25). Bilo je to sve od neprepoznatljivog Zadra koji je izgubio treći set.
Četvrti set počeo je dominacijom Zadra (12:7), ali Split se još jednom vratio u utakmicu i izjednačio na 13:13. Tri uzastopna poena Zadru su donijela 16:13 i gosti se do kraja seta, odnosno meča, više nisu uspjeli oporaviti. Premda je pobijedio Zadar je pokazao još jedno skromno izdanje, primjerenije Drugoj ligi nego li momčadi koja sljedeće sezone želi igrati u Skupini I.


 ZADAR – SPLIT 3:1


(25:19, 25:19, 25:27, 25:20)
ZADAR – Dvorana 1 ŠC Višnjik. Gledatelja: 40. Juravić (Zadar) i Maričić (Biograd na Moru).
ZADAR: Burčul, Frleta, Surać, Karamarko, Kvartuč, Fuzul, Grubišić, Šestan, Buterin, Belić. Trener: Marin Masnić.
SPLIT: Boras, Mate Šimac, Reljan, Talijan, Zeljković, Sladić, Marko Šimac.




 MASNIĆ: ŽAO MI JE ONIH KOJI SU NAS GLEDALI


Marin Masnić, trener Zadra, na minutama odmora ništa nije govorio igračima. Ili im savjet nije trebao, ili je Masnić smatrao da im nema što reći.
– Utakmica je s naše strane bila katastrofa. Pobijedili ili izgubili, nakon ovakve utakmice, meni je svejedno. Kad igramo s ovako lošim pristupom ne mogu se radovati pobjedi. Neke stvari ovakve kakve su sada nemaju smisla i moramo s tim prekinuti. Zato će biti rezova u momčadi i to već za utakmicu protiv Zagreba. Tko ne igra s guštom ne treba ni igrati za Zadar. Žao mi je što smo mučili sebe i 30-ak ljudi koji su došli pogledati utakmicu.