Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Građanima 30 kuna više, Gradu 4 milijuna kuna manje

15.12.2013. 23:00
Građanima 30 kuna više, Gradu 4 milijuna kuna manje


HDZ je zajedno sa svojim koalicijskim partnerima u Gradskom vijeću Zadra, strankama HSP AS, HSU, HČSP i AHSS, potpisao sporazum o smanjenju prireza u Zadru. Tako će se sljedeće godine  smanjiti prirez na 10 posto, 2015. na 8 posto, a razmotrit će se prvenstveno gospodarske prilike, da se i u 2016. prirez smanji za dodatnih 2 posto.
Obrazlažući prijedlog koji bi trebao biti podastrijet gradskim  vijećnicima na odlučivanje, predsjednik zadarskog HDZ-a Zvonimir  Vrančić rekao je da je sporazum potvrda da većina u GV-u radi na poreznom rasterećenju građana. Opravdanje je pronađeno i u najavi nekoliko velikih projekta koji bi se trebali dogoditi sljedeće godine, a čije financiranje neće puno zadirati u gradsku blagajnu. Drugačije je s obvezama  za ŠRC Višnjik, koje dolaze na naplatu sljedeće godine. Zbog toga će smanjenje prireza početi tek 1. srpnja 2014., nakon čega  će u novčaniku prosječne plaće ostati 30 kuna više, a Grad Zadar će  uprihoditi 4 milijuna kuna manje.
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta je rekao da je u konačnici cilj da Zadar opet postane jedini od većih  hrvatskih gradova bez prireza koji je, u biti, najsocijalniji porez jer  značajnije pogađa one s većim primanjima.