Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ne žele da uvozni pršuti potisnu domaće

15.12.2013. 23:00
Ne žele da uvozni pršuti potisnu domaće


Obitelj, susjedi, rodbina i prijatelji okupili su se u subotu u Sudinjinim dvorima u Sukošanu na svinjokolju, kolinje. Dim iz kotla znak je toga starog običaja.
Već do podne radilo se na sva četiri svinje od 140 do 160 kilograma težine, dobro uzgajana do posljednjeg, “sudnjeg” dana.
– Kupili smo ih u veljači. Hranili smo ih triput dnevno, dva puta smo im i kuhali krumpir, jeli su kozlac, tucanj, kukuruz, pšenicu, mekinje. Po danu bi imali sukošansku ekozelenjavu, zelje i neizbježnu blitvu. I tako svaki dan, više od 10 mjeseci. Preko 300 dana smo ih hranili, čistili, kazao je gazda Joso Sudinja, vlasnik OPG-a.
– Otkako nam stižu svježi pršuti za sušenje iz Mađarske, Češke i Austrije sve manje i manje je svinja, klanja, čišćenja, pranja i spremanja kobasica, devenica, hladetine, panceta, špaleta i pršuta, više se i ne topi svinjska mast, govore u Sudinjinim dvorima…
Nakon što se klanje svinja prijavilo nadležnoj veterinarskoj službi i posta životinja barem dvanaest sati, sve je po staroj tradiciji započelo je isprobavanjem nekoliko suhih smokava, fritula i zagrijavanjem s čašicom domaće rakije, da se održi običaj.
“Seciraju se” pršuti, špalete, pancete, topi se mast, kuhaju devenice, a napravljeno je i preko 100 kilograma smjese za kobasice.
Domaćin nakon obilne marende poziva sve i na večeru u obiteljsku kuću Kod križa.