Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Cinkuši – vrhunska glazbena atrakcija u Zadru

15.12.2016. 23:00
Cinkuši – vrhunska glazbena atrakcija u Zadru


Da u naš grad s vremena na vrijeme dolaze zaista vrhunski glazbeni umjetnici, moći ćemo se uvjeriti i u prostoru dvorišta Kazališta lutaka Zadar, gdje će večeras u 21 sat, na drugoj večeri festivala Artakt nastupiti jedna od najvećih hrvatskih etno-rock glazbena atrakcija Glazbena družina Cinkuši. Za one koji nisu upućeni, radi se o sastavu koji na sceni djeluje već dvadesetak godina u skoro nepromijenjenoj postavi i koji je za to vrijeme izdao nekoliko albuma, ostvario brojne suradnje s eminentnim etno i rock veličinama, radio za film, kazalište i televiziju te, sve u svemu, podigao ovaj segment hrvatske glazbe na vrlo visoku razinu što je prepoznato i u svjetskim okvirima. Radili su s legendarnom Elizabetom Toplek “Tetom Lizom”, s kultnim slovenskim kantautorom Vladom Kreslinom, a aktualan je novi spot “Tiček” u kojem su ugostili i Darka Rundeka.
Nećemo dalje nabrajati što su sve Cinkuši napravili za hrvatsku glazbenu scenu, jer bi nam za to trebalo pola Zadarskog lista, već ćemo ukratko reći, zašto ih se neizostavno treba doći pogledati. Prvo, zato što njihovi nastupi pršte onom iskonskom energijom zbog koje rock glazba i jest ono što jest, a drugo, jer ćete moći uživati u izvanrednim kompozicijama skupljenim na njihovim nosačima zvuka. Iako od klasičnih rock instrumenata koriste samo bubnjeve i jednu električnu gitaru, njihova muzika nije samo etno-rock, već sadrži i elemente punka, ska ritmova, kabaretsku glazbu i sve ono za što misle da može dodatno obogatiti njihov specifični zvuk.
Osobno, najviše se veselim pjesmama s njihovog prvog albuma “Zeleni Kader” (iako su za kasniji “Špiritus Sanctus” osvojili i nagradu Porin) gdje su u startu pokazali da hrvatska etno glazba može biti puno više od ojkanja, tamburaškog prangijanja ili klapskog naricanja. Dosta je pogledati spotove pjesama “Pet je kumi” ili “Grad se beli”, a da i ne spominjemo jedno od najboljih ostvarenja hrvatske glazbe pjesmu “Raca” gdje se posložilo ama baš sve. Glazba, aranžman i fantastičan spot u režiji majstora Darka Drinovca, a što se kasnije nastavilo u spotu “Bratec kosi” jednoj od najmorbidnijih i atmosferski najneugodnijoj pjesmi ikada snimljenih (ali to im je uostalom i bila namjera).
Dakle, da rezimiramo. Ovo je jedinstvena prilika vidjeti nešto izvanredno, nešto što zbilja rijetko dolazi u naš grad (mislim da im je ovo prvi put) i zbilja bi bilo glupo propustiti ovu priliku. Napomenuo bih i to da je u postavu Cinkuša došao i trombonist Nikola Santro, koji je uz gitarista Stijačića jedna od kultnih ličnosti novoga vala u Hrvata.
P.S. da bi stvar bila ljepša, kao uvod u koncert moći ćete nakon dugog vremena pogledati i dramsku družinu “Treća skupina zemljopisnog rizika” koji su prije nekoliko godina napravili izvrsnu predstavu “Predstava bez imena” koja je pobrala odlične kritike, ali koji su nakon toga upali u stanje hibernacije pa se nadamo da je ovo jedan novi početak. Radi se dakle o jedinstvenom događaju i nemojte poslije govoriti da vas Zadarski nije na vrijeme upozorio.