Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za muzej u Kneževoj milijun kuna, za Koncertnu dvoranu dvije godišnje plaće

15.12.2016. 23:00
Za muzej u Kneževoj milijun kuna, za Koncertnu dvoranu dvije godišnje plaće


Pred vijećnicima Grada Zadra uskoro će se naći Prijedlog proračuna za iduću godinu, među ostalim i dio vezan uz kulturu. Donosimo jedan dio tog prijedloga, koji se ne razlikuje umnogome od prijašnjih godina.
Proračunom Grada Zadra za 2017. godinu predviđena su sredstva u iznosu od milijun kuna za djelatnost Narodnog muzeja u obnovljenom prostoru Kneževe palače. Na račun preuzimanja Koncertne dvorane Koncertni ured će dobiti još dva zaposlenika. Sve su to izdvajanja koja se nalaze u Prijedlogu gradskog proračuna za sljedeću godinu, a slijedom otvorenja Kneževe palače i njenog funkcioniranja.
Grad Zadar će i u sljedećoj godini nastaviti s osiguranjem potrebnih sredstava ustanovama, udrugama i manifestacijama u kulturi kojima je osnivač Grad Zadar: Gradskoj knjižnici Zadar, Znanstvenoj knjižnici Zadar, Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, Koncertnom uredu Zadar, udrugama: Gradskoj glazbi Zadar, Zadarskom komornom orkestru i HPGD-u “Petar Zoranić” te kulturnim manifestacijama i festivalima koji su postali tradicionalni: Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova, Zadarskom kazališnom ljetu, Zadru snova.
90 prijedloga kulturnih programa
Stalna izložba crkvene umjetnosti financira se temeljem ugovora potpisanog između Vlade Republike Hrvatske, Grada Zadra i Zadarske nadbiskupije prema kojem se 50 posto ukupnih sredstava potrebnih za redovito financiranje SICU-a osigurava u Proračuna Grada Zadra, a ostalih 50 posto u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
Zadarskim knjižnicama Grad uz redovitu djelatnost djelomično pokriva nabavku knjiga, pa će tako Gradskoj knjižnici u 2017. osigurati 350.000 kuna, a Znanstvenoj 400.000 kuna.
Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2017. godinu pristiglo je 90 prijedloga u kojima su obrazložena 202 programa za čiju se realizaciju tražila financijska potpora u Proračunu Grada Zadra. Kao i uvijek, neki su dobili malo više, neki manje, no u svakom slučaju Grad nastavlja brigu za kulturu. Godinama se Glazbene večeri u Sv. Donatu potpomažu iz gradskog proračuna, tako da polovica proračuna manifestacije dolazi iz Grada. U 2017. se taj iznos planira na 650.000 što je povećanje od 150.000 u odnosu na ovu godinu.
Za međunarodnu kulturnu razmjenu u planu je 58.000 kuna, a za Kulturni program za otoke u planu je 113.000 kuna. Izdavačku djelatnost Grad planira podupirati sa 173.000,00 kuna, a tu su djela Andreje Malta, Ante Tičića, Drage Marića, Romana Meštrovića, Tomislava Marijana Bilosnića…
Zadru snova 170.000 kuna
Za djelatnost amaterskih i stručnih udruga Grad planira izdvojiti 560.000,00 kuna, a najviše bi trebao dobiti Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar, 72.000 kuna i to za sudjelovanje na Danima kršćanske kulture u Splitu, izvođenje pasionskih oratorija u mjestima stradanja za vrijeme Domovinskog rata: u Vukovaru, izvođenje pasionskih oratorija u Zadru, Skradinu i mjestima Ravnih kotara, sudjelovanje na međunarodnim zborskim svečanostima (Pula ili Poreč, Osijek ili Zagreb), te suradnju s KL Zadar u izvođenju glazbeno-scenskih djela autora Ive Nižića. Za festivale i ostale smotre likovnog i glazbenog stvaralaštva izdvojit će se 300 tisuća kuna, od čega će Zadar snova dobiti 170.000 kuna.
Grad redovito pomaže i druge ustanove u kulturi kojima nije osnivač, pa će tako potpomagati izložbe Narodnog muzeja Zadar ili pak novu predstavu Kazališta lutaka Zadar, te organizaciju V. Kongresa hrvatskih arhivista.
Zadarski komorni orkestar za pet koncerata za sezonu 2017. i dva koncerta na Glazbenim večerima u Sv. Donatu dobit će od Grada 580.000,00 kuna, a za znanstveno-istraživačku i tiskarsku djelatnost će se izdvojiti 342.000 kuna. Od toga Sveučilište u Zadru dobija 47.000 kuna, a HAZU u Zadru 225.000 kuna. Na Radove Zavoda za povijesne znanosti HAZU sv.59/2017. ide 58.000, a za uređenje i održavanje Pomorske zbirke 167.000 kuna.