Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Koracima nade u istinu

Autor: Ivan Stagličić

16.01.2009. 23:00
Koracima nade u istinu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iz Islama su nam se javile tri žene koje su bile braniteljice i koje su odmah izrazile želju da hodaju s nama. U Kašiću će nam se pridružiti dragovoljci iz Paljuva, mještani Paljuva, a roditelji poginulih branitelja će nas dočekati na ulazu u mjesto i prohodati ga s nama, kazala je Ivana Haberle


Udruga “Žene u Domovinskom ratu” Zadar održala je jučer u caffe baru “Atrij” konferenciju za novinare, na kojoj su predstavili dvije akcije koje udruga organizira u nadolazećim danima. Ove se nedjelje tako organizira hodnja od Zelenoga hrasta do crkve Sv. Martina u Pridragi posevećena obilježavanju šesnaeste obljetnice akcije “Maslenica”, koja se odvijala upravo na tom prostoru. Akcija se održava pod geslom “Koracima nade u istinu”.
– Na ovaj način pružit ćemo i duhovnu potporu svima: majkama, udovicama, ljudima koji su sudjelovali u akciji, ali i zapovjednicima od kojih neki, nažalost, nisu više među živima, a drugi, isto nažalost, nisu na slobodi nego su pod itragama u haškim i hrvatskim zatvorima, kazala je Vesna Matešić.
Predsjednica Udruge Ivana Haberle istaknula je da ju je zadivila velika potpora koju je ova akcije dobila od mještana mjesta kroz koja će se prolaziti, od Zelenog hrasta kroz Islam Latinski, Islam Grčki, Kašić, Smilčić, Paljuv pa iznad Novigrada od crkve Sv. Martina u Pridragi.
– Iz Islama su nam se javile tri žene koje su bile braniteljice i koje su odmah izrazile želju da hodaju s nama. U Kašiću će nam se pridružiti dragovoljci iz Paljuva, mještani Paljuva, a roditelji poginulih branitelja će nas dočekati na ulazu u mjesto i prohodati ga s nama. Žene Novigrada će se priključiti kod novigradskog groblja, kao i članovi KUD-a iz Pridrage koji će također proći s nama dio puta, kazala je Ivana Haberle, naglasivši da je poticaj na ovu akciju bio i spomen na sve poginule branitelje i njihovu nerođenu djecu. Kazala je također da valja proći tim krajevima gdje je uz cestu još tako čest natpis “minirano”.
– To je tu pokraj nas. Nije to daleko od Zadra, a naša djeca uglavnom za to niti ne znaju, poručila je Haberle.
Hodnja će započeti u osam sati kod spomenika na Zelenom hrastu uz prigodni blagoslov, a prolazeći kroz sva mjesta povorka će se zaustavljati, zapaliti svijeće i prisjetiti se poginulih i svih važnih ratnih zbivanja koja su se odvijala na ovome području. Na kraju hodnje će se u ckrvi Sv. Martina u Pridragi služiti misa koja je predviđena za 15 sati.


 KNJIGA PRISJEĆANJA ŽENA ŠKABRNJE I NADINA




Na konferenciji za novinare najavljeno je predstavljanje knjige ratnih prisjećanja žena Škabrnje i Nadina u sklopu projekta “Snaga ljubavi – činiti dobro”, koja će se održati u srijedu u zadarskoj Hrvatskoj kazališnoj kući. Riječ je o izdanju koje obuhvaća trideset i jedno iskustvo žena, dvadeset i devet iz Škabrnje i dvije iz Nadina.
– Škabrnja je naš Vukovar. Mjesto gdje se dogodio genocid. Ove su knjige pisane jezikom ljubavi, ali u njima se iznose činjenice koje se ne smiju zaboraviti nego približiti ljudima i našoj djeci, kazala je Ivana Haberle.
Ovom prigodom javnost je također upoznata s nastavkom ovog projekta koji je proširen na mnoga mjesta u kopnenom i otočnom dijelu Zadarske županije, pri čemu je knjiga s pričama žena s otoka Ugljana već blizu dovršetka. Slijedit će knjige prisjećanjima žena iz Jasenica, Poličnika, Lišana Ostrovičkih i Islama.