Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Led spriječio izlazak povjerenstva na teren

Autor:

16.01.2009. 23:00
Led spriječio izlazak povjerenstva na teren

Foto: Sebastian GOVORČIN



Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta i elementarnih nepogoda imalo je sastanak. Još uvijek nisu izašli na teren radi procjene štete, jer je sve pod ledom pa čekaju da se stanje malo poboljša, kazala je glasnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić-Marasović


Katastrofalno stanje u Općini Gračac vlada još uvijek. Mještani nisu dobili vodu, a veliki dio njih nema ni struju. Nastava je odgođena do ponedjeljka jer se pretpostavlja da će se stanje do tada stabilizirati. Javne službe rade prekovremeno, posebno HEP, komunalno i cestari. Voćke su uništene, a mještanima prijete i ozljede zbog naslaga leda koje pucaju na granama drveća. U Novom naselju 1. i 2. stanje je svakoga trenutka sve gore. Zbog nestanka struje prestale su raditi tlačne pumpe i precrpna stanica, a velika količina oborinskih voda prijeti kućama. Načelnik Općine Gračac Nikola Bolta jučer je zatražio proglašenje elemantarne nepogode na području općine te nam je rekao da su u kontaktu sa Županijom.
– Još uvijek vlada status quo, očekujemo da će nam tijekom današnjeg dana doći struja kako bi prestali problemi s vodovodnim sustavom. Naime, vodocrpilište se nalazi na području Općine Lovinac u kojoj su veliki kvarovi na dalekovodima. U slučaju da se stanje ne riješi danas, građane će vodom opskrbiti cisterne, rekao je Bolta.
Upravitelj pogonskog ureda HEP-a Gračac još uvijek je na terenu, gdje dvadesetak ekipa radi prekovremeno, pokušavajući riješiti probleme sa strujom.
– Ekipe koje su pojačane radnicima iz okolnih mjesta rade na širem području Gračaca, Lovinca, Zrmanje, Cerja, Štikade. Pretpostavljam da ćemo kvarove otkloniti tijekom današnjeg dana, kako bi mještani dobili vodu. Upravitelj Furlan je dodao i kako radnici rade prekovremeno u jako lošim vremenskim uvjetima, led s dalekovoda skidaju ručno.
Zbog velikog leda i granja koje je popadalo na ceste punom parom rade djelatnici komunalnog i Cesta Zadarske županije. U komunalnom ,koje ujedno vodi brigu o vodocrpnom sustavu, s nestrpljenjem očekuju dolazak struje kako bi mogli popraviti kvarove nastale usljed pada električnog sustava. Naime, zbog niskih temperatura i pada unutrašnjih tlakova na nekoliko lokacija došlo je do pucanja vodovodnih cijevi.
– S cijelim problemom je upoznata i Županija, rekla nam je glasnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić-Marasović, dodajući da je u četvrtak zatraženo proglašenje stanja elementarne nepogode na području općine Gračac.
– Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta i elementarnih nepogoda imalo je sastanak. Još uvijek nisu izašli na teren radi procjene, jer je sve pod ledom pa čekaju da se stanje malo poboljša, rekla je Marasović.
Pod pretpostavkom da će danas doći struja stanje u Općini Gračac će se normalizirati i u ponedjeljak će početi nastava u školama i normalan život za mještane. Mještani polažu sve nade u djelatnike HEP-a.