Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Urbanistički i kulturni profil antičke Isse

Autor: Ante Rogić

16.01.2010. 23:00
Urbanistički i kulturni profil antičke Isse

Foto: Adam VIDAS



U Rektoratu Sveučilišta u Zadru prošlog tjedna održana je javna obrana doktorske disertacije mr. sc. Miroslava Katića. Rad pod naslovom “Urbanistički i kulturni profil antičke Isse” Katić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Marina Milićević Bradač, akademik Nenad Cambi i prof. dr. sc. Željko Miletić.
Katić je diplomirao arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1993., od 1994. godine do danas vodi više zaštitnih arheoloških istraživanja u Srednjoj Dalmaciji, a od 2007. radi u Konzervatorskom odjelu u Trogiru. Do sada je objavio 24 znanstvena rada i sudjelovao na nekoliko znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.
Članovi Povjerenstva su u svojim ocjenama, uz sitne zamjerke, rad ocijenili pozitivno, istaknuvši kako je riječ o pionirskom radu.
– Radnja Miroslava Katića nema ponavljanja, metodologija je ispravna, zaključci su logični i utemeljeni na materijalu i vrsnoj dokumentaciji. Tekst je pisan pregledno, nema ponavljanja. Slike, crteži i table su kvalitetni, ističe, među ostalim, dr. Marina Milićević Bradač u svojoj ocjeni.
Akademik Cambi u svojoj ocjeni ističe kako je pozitivan sud o doktorskoj disertaciji Miroslava Katića neupitan, a njegov metodološki pristup je ozoran. Cambi ističe kako je Katić u disertaciju ugradio i svoja vlastita istraživanja grobova na nekropoli na Mrtvilu. Mnogo pažnje Katić je posvetio urbanizmu Isse.