Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Položit ćemo popravni i otići na Euro

16.01.2011. 23:00
Položit ćemo popravni i otići na Euro


Situacija u skupini za nas je obećavajuća. Grčku nismo pobijedili u Maksimiru, ali ukupan dojam je pozitivan – kaže Modrić


Od kada smo dvojbu trebaju li u nominacijama za najbolje zadarske sportaše biti oni koji ne nastupaju za zadarske klubove riješili uvođenjem posebne nagrade nazvane Zadrani u svijetu u ovoj kategoriji dominira jedan čovjek. Luka Modrić i treću godinu zaredom osvojio je priznanje u konkurenciji niza vrhunskih zadarskih sportaša koji uglavnom već godinama igraju na nekim drugim meridijanima i paralelama. S Modrićem smo se čuli uoči jučerašnje utakmice Tottenhama s Manchester Unitedom. Treba li reći da je u Londonu padala – kiša.
– Svi znaju da su London i kiša snažno povezani – kaže Modrić koji u Tottenhamu igra nogomet života. Zadranin je prvo ime “pijetlova”, igrač kojem posljednjih dana i tjedana tepaju mnogi, od trenera do igrača. Veznjak koji danas može gotovo sve što nogomet zahtijeva bez problema se snašao u ligi s čijom se kvalitetom danas može mjeriti samo španjolska Primera. Tottenham bez Luke Modrića je postao nezamisliv, baš kao i naš izbor.
– Svaku nagradu treba zaslužiti, pa tako i ovu. Vjerujem da su se svi oni koji su mi dali glas rukovodili mojim igrama u Tottenhamu i reprezentaciji.
Radni blagdani
Naporan ritam Modriću ne ostavlja ni minimalne mogućnosti da tijekom sezone navrati do Zadra. Posebno ne za Božić i Novu godinu. U razdoblju kada mnogi odmaraju Englezi gotovo svakodnevno igraju utakmice Premiershipa.
– U Engleskoj inzistiraju na tim terminima jer utakmice u tom razdoblju izazivaju još veći interes kod navijača. Bez obzira što nije bilo odmora za Božić i Novu godinu, kod kuće smo imali pravi obiteljski ugođaj. U posjet su mi došli roditelji i sestre i bilo nam je prekrasno.
Lijepo je bilo i Tottenhamu i njegovim navijačima posljednjih tjedana. Momčad Harryja Redknappa mnogi više ne smatraju ugodnim iznenađenjem, već sastavom koji se može uključiti i u borbu za titulu prvaka.
– Naš cilj u engleskoj ligi ostaje plasman u Ligu prvaka, ali ako se otvori bilo kakva mogućnost da se još više približimo vodećima znat ćemo je iskoristi.
Tottenham zapravo već jest u Ligi prvaka u kojoj je ove sezone debitirao. Londončani su s Interom (i to kao prvoplasirani) prošli skupinu (izbacili Werder i Twente) i u osmini finala očekuje ih još jedan talijanski div – Milan.
– Bit će to dvije teške utakmice u kojima bi nam moglo koristiti iskustvo dvoboja s Interom. Istina je da su to dvije različite momčadi, ali ipak je to talijanski nogomet s kojim smo se ove sezone već ravnopravno nosili. Sigurno je da nas čeka puni San Siro i iako su i u Engleskoj stadioni uvijek puni nema mnogo onih koji su tako veliki. Zato je uvijek poseban ugođaj igrati u Milanu.
Neizbježna tema u svakom razgovoru s Modrićem je reprezentacija. Malo tko će se sjećati da Hrvatska 2010. nije izgubila nijednu utakmicu. Za sve nas bit će to godina u kojoj smo propustili Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.
– Svjetsko prvenstvo je bilo i ostaje naš propust i od toga ne bježimo. No, čim su završile kvalifikacije za Afriku obećali smo navijačima da će nam kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini biti popravni ispit koji ćemo uspješno proći.
Rodio se Ivano
Taj ispit za sada ide uglavnom dobro, iako 0:0 s Grčkom u Zagrebu baš i nije uspjeh.
– Situacija u skupini za nas je obećavajuća. Grčku nismo pobijedili u Maksimiru, ali ukupan dojam je pozitivan jer smo u do sada odigranim utakmicama napravili dobar temelj da u sljedećim nastupima potvrdimo odlazak na Euro.
No, 2010. za Modrića nije bila samo nogometno zanimljiva. Za sve je “krivac” sedmomjesečni Ivano.
– Supruga i ja dobili smo sina Ivana koji nam je najveća radost – podvukao je Modrić koji je odavno istaknuo kandidaturu za najboljeg zadarskog nogometaša svih vremena.
 


Od Zadra do Tottenhama




Luka Modrić rođen je 9. rujna 1985. u Zadru gdje je i počeo trenirati  nogomet. Još u mlađim kategorijama (2000. godine) napustio je Zadar  i prešao u Dinamo koji ga je kao juniora slao na posudbu u Zrinjski  (Bosna i Hercegovina), a potom i u Inter iz Zaprešića. No, iz Maksimira  ga brzo zovu natrag i Modrić je jedan od potpisnika velikog niza Dinama  koji je od 2006. počeo osvajati gotovo sve što se u Hrvatskoj može  osvojiti. U ljeto 2008. Modrić prelazi u Tottenham. Modrić je neizostavni  član hrvatske reprezentacije, igrač u kojeg Slaven Bilić i njegov stručni  stožer imaju neograničeno povjerenje.