Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Costa Concordia: Nastavljena akcija spašavanja

16.01.2012. 23:00
Costa Concordia: Nastavljena akcija spašavanja


Prema informacijama koje je objavila obalna straža, uz 14 Nijemaca, među nestalima je šest Talijana, četiri francuska državljana, dvoje Amerikanaca, po jedan mađarski, peruanski i indijski državljanin
Među 29 osoba koje se vode kao nestale nakon havarije broda Coste Concordije, 14 je njemačkih državljana, izvijestio je u utorak glasnogovornik obalne straže Filippo Marini, dodavši kako se nastavlja pretraga broda uz pomoć manjih eksplozivnih punjenja.
Prema informacijama koje je objavila obalna straža, uz 14 Nijemaca, među nestalima je šest Talijana, četiri francuska državljana, dvoje Amerikanaca, po jedan mađarski, peruanski i indijski državljanin.
U potrazi za eventualnim preživjelima u trupu broda ronioci koriste manja eksplozivna punjenja kako bi otvorili neke prolaze. U utorak ujutro mogle su se čuti tri eksplozije, prenosi France presse.
Eksploziv je na nekoliko mjesta postavljen kako bi se otvorila zabravljena vrata u polupotopljenom brodu. Spasioci se nadaju da bi mogli pronaći još preživjelih, ukoliko su putnici uspjeli pronaći zračni džep u nekoj od kabina, neki izvor topline ili hranu. Lokalni stručnjak u civilnoj zaštiti tvrdi da je pri ovakvoj temperaturi mora nemoguće dugo preživjeti, čak i ako postoje eventualni zračni džepovi.
Peter Berdowski, direktor nizozemske tvrtke koja je zadužena za ispumpavanje goriva iz Coste Concordije, u ponedjeljak navečer je u programu nizozemske televizije izjavio da bi ispumpavanje goriva trebalo trajati najmanje tri tjedna. Stručnjaci bi iz broda trebali izvući oko 2.380 tona goriva. Dvadesetak zaposlenika tvrtke Royal Boskalis, specijaliziranih za izvanredna stanja na moru, doputovalo je na otok Giglio.
Talijanske vlasti zabrinute su zbog potencijalnog zagađenja, u slučaju da gorivo počne istjecati u more.