Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HVIDR-a podupire ulazak Hrvatske u EU

16.01.2012. 23:00
HVIDR-a podupire ulazak Hrvatske u EU


Zajednica udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) podupire ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije te poziva sve branitelje da to na skorom referendumu i podrže
Zajednica udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) podupire ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije te poziva sve branitelje da to na skorom referendumu i podrže, istaknuo je danas predsjednik zagrebačke HVIDR-e Mirko Ljubičić na konferenciji za novinare.
Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba je lider i jedina braniteljska udruga koja javno zagovara ulazak Hrvatske u Uniju, istaknuo je Ljubičić podsjetivši da je do sada organizirala čitav niz projekata koji promiču članstvo u europskim i ostalim međunarodnim asocijacijama od interesa za Hrvatsku.
Hrvatski branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi su najzaslužniji što je Hrvatska na korak do ulaska u EU i ne bi bilo dobro da referendum ne uspije i odgodi ulazak Hrvatske u krug demokratskih zemalja, naglasio je Ljubičić.
Napomenuo je da je lani u studenome HVIDR-a organizirala puštanje u promet “Euro-tramvaja” kao simbol podrške hrvatskih branitelja, ali i građana na ulasku u EU.
Tada su im se, podsjetio je, priključili Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, aktualni ministar hrvatskih branitelja, a tadašnji izaslanik predsjednika Republike Predrag Matić, bivši ministar znanosti, prosvjete i sporta Radovan Fuchs, državni tajnik Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.
I danas zagrebačkim ulicama voze “Euro-tramvaj” i “NATO-tramvaj” i simboliziraju modernu, europsku i demokratsku Hrvatsku te sve branitelje koji su 1991. godine sanjali svoju domovinu kao članicu EU i NATO-a, jer, rekao je Ljubičić, želimo da naša zemlja ide u bolju budućnost.
Podsjetio je da je organiziran i vrlo uspješan okrugli stol “Hrvatski branitelji i EU” u Novinarskom domu na kojem su sudjelovali tadašnji ministri Gordan Jandroković i Tomislav Ivić, te aktualna ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i drugi uglednici.
Upitan o tome da dio branitelja ne podupire ulazak ulazak Hrvatske u Uniju, Ljubičić je odgovorio da su liste “Volim Hrvatsku” i “Akcija za bolju Hrvatsku” koje su vodili Roko Šikić, Željko Sačić i HČSP na parlamenatrnim izborima osvojili od 0,2 do 0,4 posto glasova i da je hrvatsko biračko tijelo jasno pokazalo što misli o tim idejama.